Френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мейр посочи

...
Френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мейр посочи
Коментари Харесай

Франция постигна споразумение с Брюксел за нова помощ за Air France

Френският министър на стопанската система и финансите Бруно льо Мейр уточни тази неделя, че е постигнал кардинално съглашение с Европейската комисия за нова финансова помощ за авиокомпанията Air France, предава . 

" Мисля, че сме постигнали положително съглашение, почтено и съразмерно ", сподели той в взаимно изявление за мрежата LCI, станцията RTL и вестник Le Figaro.

Преговорите с вицепрезидента и комисар по конкуренцията, Маргрет Вестагер, добави, са били тежки, дълги и сложни и в този момент съглашението би трябвало да бъде валидирано от самолетната компания, която възнамерява да организира съвет на шефовете този понеделник.

Льо Мер не уточни избраната сума, само че уточни, че това е " доста добра вест за Air France и за целия френски въздухоплавателен бранш ".

Air France към този момент се беше възползвала от държавен заем от 7 млрд. евро, с цел да се оправи с въздействието на коронавирусната рецесия, за която през 2020 година записва чиста загуба от 7 млрд. евро, откакто завоюва 290 милиона през 2019 година

Френската страна има 14,3% от самолетната компания и министърът напомни, че постигнатото в този момент " не е празен чек ". Бруно льо Мейр посочи, че страната поддържа тази компания, защото тя е стратегическа за страната и има " десетки хиляди работни места зад нея ", само че сподели, че Air France би трябвало да постави конкурентни старания в подмяна и да продължи да понижава излъчванията си на CO2.

" Данъкоплатците са положили старания, Air France би трябвало да направи друго от тяхна страна ", добави той и посочи, че подобряването на конкурентоспособността " не включва безусловно угнетяване на работните места и заличаване на цената ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР