Френският милиардер Венсан Болоре, който вчера бе задържан и разпитван

...
Френският милиардер Венсан Болоре, който вчера бе задържан и разпитван
Коментари Харесай

Кой е задържаният за корупция френски милиардер Венсан Болоре

Френският милиардер Венсан Болоре, който през вчерашния ден бе арестуван и разпитван от полицията по следствие за хипотетични корупционни практики за да получи преференциални покупко-продажби в Африка, 37 години е отпред на фамилната компания " Груп Болоре " (Groupe Bollore), която трансформира в интернационален конгломерат, споделя " Ройтерс ".

Той наследява бретанския производител на висококачествена тънка хартия, употребена в печатарството и книгоиздаването, при започване на 80-те години и съумява да го развие в международна компания за 18.3 милиарда евро (22.35 милиарда долара), листвана на Парижката фондова борса и с личен състав от 80 000 чиновници.

Приятел на някогашния френски президент Никола Саркози и няколко африкански водачи, 66-годишният бизнесмен разгласи по-рано, че ще съобщи контрола на четирите си деца през февруари 2022 година, когато ще отпразнува 70-годишния си празник и 200-годишнината на компанията.

Транспорт и логистика

Транспортното и логистично поделение на Болоре, създавано посредством поредност придобивания и вложения от 90-те години, носеше по-голямата част от оперативната облага на групата през последните две десетилетия. То регистрира доходи от 7.9 милиарда евро през 2017 година Подразделението отпред с един от тримата синове на предприемача е изключително интензивно в Западна Африка, където за дъщерната му компания работят 25 000 души.

" Болоре Африка лоджистик " (Bollore Africa Logistics) ръководи 16 пристанища за контейнеровози в Кот д`Ивоар, Камерун, Гана, Габон, Бенин, Конго, Сиера Леоне, Нигерия, Того и Коморските острови.
Компанията прави жп транспорти в Камерун, Бенин и Кот д`Ивоар, влага в петролни и газови планове, селското стопанство, телекомуникациите и фармацевтичния бранш. Извършва също логистични действия за петролния бранш, в това число дистрибуция и запазване на горива и петролни артикули във Франция, Германия и Швейцария.

Комуникации

С годишни продажби за над 10 милиарда евро информационният бизнес изпревари превоза и логистиката като източника на най-големи доходи за Болоре, откакто сметките на френската " Вивенди " (Vivendi) бяха включени в салдото на групата.

Болоре стана най-големият вложител в медийния колос през 2014 година и сега държи 20 % от " Вивенди ", притежателя на платената телевизия " Канал плюс " (Canal Plus) и най-голямата звукозаписна компания в света " Юнивърсъл мюзик " (Universal Music Group). Болоре управлява " Вивенди " с помощта на френското законодателство, което дава двойни права на глас на дългогодишните акционери.

Медийната компания погълна " Авас " (Havas) през 2017 година, когато Болоре продаде 60-процентовия си надзорен дял в рекламната компания при договорка за 3.9 милиарда евро. Друг наследник на Венсан Болоре предходната седмица го замести като президент на " Вивенди ".

Енергетика

Най-малкото поделение по размер на приходите, клонът за запазване на сила, предходната година донесе 311 млн. евро, само че Болоре вижда в него голям капацитет. Милиардерът е покровител на технологиите за акумулатори, употребявани от услугата на шерване на електрически автомобили " Отолиб " (Autolib), която групата предлага в Париж и други френски градове. Батериите на Болоре са създавани от фабрики в Европа, които напълно са благосъстоятелност на компанията. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР