Френският композитор Адолф Адам остава в музикалната история като майстор

...
Френският композитор Адолф Адам остава в музикалната история като майстор
Коментари Харесай

Балетен шедьовър отново на концертния подиум след повече от 160 г. забрава

Френският композитор Адолф Адам остава в музикалната история като занаятчия на сръчната второразредна музика, угаждаща на усетите на публиката, написа БНР. Въпреки 46-те си опери (днес запомнени единствено четири, най-популярната от които е " Ако бях цар " ) и 14-те си балета, върху паметта му продължава да тегне сянката на обвиняванията на критиците, а макар трайната популярност на балетните си шедьоври " Жизел " и " Корсар ", творчеството му продължава да е недооценявано.

Днес шотландско-италианският диригент, откривател и музиколог Дарио Салви, който продължава делото на маестро Ричард Бониндж и посвещава огромна част от времето си на откриването и изпълняването на забравени шедьоври, „ възкресява “ предпоследния балет на Адолф Адам " Орфа ".

Танцовата драма, отдадена на хубавицата Орфа, по сюжет от скандинавската митология, се е радвала на 51 представления в Париж до 1860 година, след което към този момент не е изпълнявана. Под диригентството на маестро Салви тя прозвуча в София, в зала „ България “, в осъществяване на Софийската филхармония след повече от 160 година давност и ни подсети, че има несправедливости и в музикалната история. Понякога изключителни шедьоври се оказват несправедливо подценени за сметка на необяснимата известност на не по този начин високо художествени произведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР