Френският енергиен оператор EDF предоговори сделката за закупуване на компанията

...
Френският енергиен оператор EDF предоговори сделката за закупуване на компанията
Коментари Харесай

EDF ще купи производителя на турбини за ядрени реактори Arbelle от General Electric

Френският енергиен оператор EDF предоговори договорката за закупуване на компанията - производител на турбини за нуклеарни реактори, Arabelle от General Electric. Контролираната от френското държавно управление компания понижи предлагането си, само че няма изясненост по отношение на финалния му размер.

Според източници на Financial Times става въпрос за понижение от порядъка на 10-20% от първичната цена от 200 млн. $. Макар и досега отношението сред двата бизнеса да не е попаднало в пакетите със наказания, специалисти не изключват тази опция. Според осведомени с тематиката точно това е повода за понижението в цената.

Причината за смяната на предлагането от страна на EDF е рискът, под който компанията е сложена поради към момента продължаващите си връзки с съветската " Росатом ".
Реклама
Придобиването на Arabelle е описвано като метод за възобновяване на френския надзор върху технологията, до момента в който EDF се приготвя за построяването на нови реактори. Освен това по този метод се подсигурява и бъдещето на огромна централа в Източна Франция в миг, когато GE проучваше продажбата на активи и искаше да редуцира огромна част от работните места.

Заводът създава 80-метровите парни турбини Arabelle, които се употребяват от EDF и " Росатом ". Освен това компанията има строителни контракти в Турция и Египет и задгранични планове, в които присъединяване на западни компании е позволено да продължи.

За договарянията сред двете страни се знае още от февруари, когато двете компании подписаха меморандум за съгласие. Впоследствие обаче Русия атакува Украйна, което направи завършването на договорката невероятно. Източниците на FT настояват, че EDF е отправила нова оферта по експлицитното гледище на френското държавно управление.

Турбинният бизнес Arabelle, който дава работа на към 1800 души във фабрика в Белфорт, беше продаден на GE от френската Alstom като част от доста по-голямата продажба на своя енергиен бизнес през 2015 година
Реклама Свързани публикации Германия ще може да получава газ от Франция от средата на октомври 21 септември 2022, 09:17 Френската левица употребява енергийната рецесия, с цел да оказва напън върху Макрон 12 септември 2022, 15:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР