Френският автомобилен гигант Renault има дълга история, която през 30-те

...
Френският автомобилен гигант Renault има дълга история, която през 30-те
Коментари Харесай

Защо Renault кръсти новия си SUV на стария френски боен самолет Rafale?

Френският авто колос Renault има дълга история, която през 30-те години на 20-ти век прави завой и към авиацията. Този щрих през днешния ден намира отражение и в най-новия купе-крооувър от най-голям клас на марката. Компанията сподели първи изображения на SUV модела и разгласи името му – Rafale, също като на известния френски военен аероплан от предишното.

Името Rafale е пропито с история на върхове и припомня за най-престижните достижения на нацията в авиацията. Кръстен на едноименния изтребител, новият модел на Renault идва като мигане към предишното, само че цели да помогне на компанията да затвърди посоката на бъдещето си. SUV моделът е част от огромното обновяване на групата за увеличение на маржовете.

Автомобил с хибридно задвижване, той е един от 18-те министър председатели, планувани от групата Renault до края на 2025 година Според източник, непосредствен до компанията, транспортното средство се сглобява в Паленсия, Испания, дружно с Austral и Espace.

От Renault отхвърлят да разясняват детайлности по тематиката. Но пък открехват вратата към избора на името.

„ Малко хора знаят това, само че името Rafale принадлежи на Renault “, споделя Силвия Дос-Сантос, началник на тактиката за наименования в маркетинговия отдел на Renault.

Връзката на Renault с авиацията

В началото на 20 век Renault е пионер в основаването на бутални мотори освен за коли, само че и за влакове и даже самолети.

Едноименният създател на компанията Луи Рено е разпален по авиацията и реализира придобиването на френския производител на самолети Caudron през 1933 година След това той основава Caudron Renault и преименува всички самолети на Caudron, употребявайки термини, свързани с вятъра: C460 става Rafale (френската дума за порив) през 1934 година, C500 става Simoun (симун - необитаем вятър), C640 става Typhon (тайфун) и C714 – Cyclone (циклон).

Първият Rafale в историята, Caudron Renault C460, е едноместен спортен аероплан. Той е планиран да разрушава върхове и са създадени единствено няколко, което основава риск да остави самолета в давност. Но стилистичната храброст на авангардната аеродинамика на самолета и неговите изключителни характерности оставят своя отпечатък в историята на авиацията, трансформирайки модела в легенда.

Притежавано от автомобилната група от 1936 година, името Rafale – употребявано и от изтребителя на Dassault Aviation по силата на така наречен съглашение за „ взаимно битие “ – е носено от самолета, с който шампионката Хелен Буше счупи върха за скорост за дами за дистанции над 1000 км, достигайки 445 км/ч през 1934 година

Известната авиаторка умира същата година на 26-годишна възраст на борда на аероплан Caudron C.430 Rafale, който се разрушава в гора в Ивелин, близо до подготвителните писти на летището Caudron Renault в Гианкур, където от този момент е основан техноцентърът на производителя.

Освен името, Renault Rafale черпи и от дизайна, присъщ за авиацията – най-малко доколкото формата му залага на аеродинамиката и е проектирана по този начин, че да спомогне за пъргавината на колата. Новият модел SUV на френския производител ще съставлява върха на гамата на компанията и неслучайният избор на име идва, с цел да илюстрира тактиката на марката в D сегмент.

За мнозина самата дума незабавно подухва избрани асоциации – подсъзнателно напомняйки за цяла галактика и по-специално за авиацията. „ През 30-те години на предишния век Caudron Renault тества технологии в авиацията, които по-късно ще употребяват за създаване на бъдещи коли – както Формула 1 в този момент е източник на технологии за актуалните коли “, изяснява Силвия Дос-Сантос.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР