Френските самоходни оръдия Цезар, пленени в битки с ВСУ, най-вероятно

...
Френските самоходни оръдия Цезар, пленени в битки с ВСУ, най-вероятно
Коментари Харесай

Какви технологии ще получи Русия от трофейните френски “Цезар”

Френските самоходни оръдия " Цезар ", пленени в борби с ВСУ, най-вероятно са изпратени в съветския " Уралвагонзавод " за изследване. Това беше прието в самата Франция и доказано от уралските оръжейници. Благодарение на солидната и разнообразна помощ за Украйна, тежката артилерия на НАТО може да се окаже в огромни количества на бойното поле. Ако и тези системи станат титли, какво потребно могат да извлекат от там нашите експерти?

Руският тръст " Уралвагонзавод ", който създава, наред с други неща, танкове " Армата " и самоходни артилерийски установки “Мста-С”, иронично благодари на френския президент Еманюел Макрон за трансферираните в Украйна самоходни оръдия “Цезар”.

Концернът остави подобаващ запис в мненията в канала в “Телеграм” на френския политик Режи дьо Кастено. В своя коментар той се оплаква, че оръжията, доставени от неговата страна, са хванати от съветските военни в положително положение и изпратени в " Уралвагонзавод " за изследване. Оказва се, че френските налози финансират съветските проучвания във военната промишленост, което прави съветските въоръжени сили още по-силни, стачкува де Кастено.

„ Добър ден, господин Режи “, написа чиновник на “Уралвагонзавод”. “Молим ви да предадете своята признателност на президента Макрон за дарените самоходни оръдия. Техниката е прилична, несъмнено. Различна от нашата “Мста-С”. Но все пак може да бъде потребна в стопанската система. Изпратете още - ще разберем”, добавя той.

Кастено не уточни къде тъкмо и при какви условия може да са били пленени френските самоходни артилерийски установки. Известно е обаче, че тези самоходни оръдия са били разполагаем и на бойците от 55-та артилерийска бригада на ВСУ.

Общо Париж даде обещание да трансферира 18 такива системи на Киев, т.е. една четвърт от запасите си от самоходни оръдия. Първата обещана партида беше 12 единици. Други сходни системи, като американските гаубици M777, също получени от Украйна, би трябвало да бъдат теглени с влекач.

Самоходните оръдия CAESAR (което значи Camion équipé d`un système d`artillerie - камион, оборудван с артилерийска система, само че може да се чете и като " Цезар " ) се създават от френската компания “Некстер”, която е част от Германско-френски защитителен тръст КНДС. “Цезар” е 155 мм гаубица, инсталирана на шаси на камион с шест колела. Оръдието е на въоръжение във френската войска от 2007 година и е високо оценено от специалистите за своята акуратност. Установката е предопределена за заличаване на артилерийски батареи, укрепления и друга техника на съперника. Обхватът на пукотевица е от 4,5 до 42 км. Скорострелността - шест изстрела в минута. Боекомплектът включва 18 снаряда.

Полковник Сергей Хатильов, някогашният началник на зенитно-ракетните войски на Командването на специфичните сили на Военновъздушни сили на Русия, счита, че в случай че инженерите на “Уралвагонзавод” или други наши експерти разглобят “Цезар” до винтче, тогава от интерес само към обособени елементи и възли, тяхното софтуерно осъществяване. „ Някои елементи и системи на “Цезар” могат да бъдат изпитани за нашите оръжия. Например, с цел да се опрости основаването на комплицирани структури”, сподели Хатильов “Може би в “Цезар” има механически решения, които изпълняваме по друг метод, това също е забавно. Например западните системи за установяване на координатите на задачата имат малко по-различни решения.

“Електронната система за ориентиране и ръководство на Цезар разрешава гаубицата да се ръководи посредством сензорен екран в кабина. Същият екран е покрай пандиза на оръдието. Когато машината заеме бойно състояние, от тези две работни позиции можете да въведете съответните координати на задачата “, сподели боен специалист Юрий Кнутов.

Изследването на електронния заряд на " Цезар " може да ни разреши да проучим мрежовата информационна система нацяло НАТО, счита източникът. „ Информацията за задачата минава през затворени криптирани канали. Екипажът на транспортното средство получава данните, вкарва ги в компютъра, след което оръдието се насочва тъкмо към задачата и единственото, което остава, е да се създаде изстрел. И всичко това се прави с високо работно равнище на автоматизация и технология “, изясни Кнутов.

Експертът уточни, че в Русия има директни аналози на Цезар – доста сходни технологии се употребяват в самоходните оръдия “Коалиция-СВ”, които се създават от 2013 година в завода „ Уралтрансмаш “. Вярно е, че потреблението на " Коалиция-СВ " в Украйна не е докладвано, изключително откакто тези уреди едвам неотдавна и в дребен брой влязоха на въоръжение в съветската войска. Независимо от това, постоянно е значимо разработчиците да гледат продуктите на съперниците и по какъв начин те са решили избрани софтуерни проблеми, означи Кнутов.

„ Освен това тази машина съставлява интерес от позиция на сигурността, защото е предпазена с противоосколъчна ризница “, сподели специалистът. „ Трябва да обърнете внимание и на специфичния акцент върху задната стена на кабината за ръководство, която разрешава бързо да се заеме бойна позиция и да се открие огън.

Основното внимание на нашите разработчици би трябвало да бъде приковано към снарядите, изключително към тяхната зарядна част, означи Кнутов. „ Цезар” има ново потомство муниции, когато в действителност в автоматизиран режим можете да образувате размера на заряда, с цел да зададете един или различен обхват. Същата технология се употребява и в немските самоходни оръдия “Панцерхаубице”, изясни експертът.

Освен това, добави специалистът, за службите, които създават системите за електронна война, е потребно да погледнат какви са затворените канали за продан на информация, с цел да се сътвори съответната система за електронни разстройства.

Както Хатильов от своя страна отбелязва, френската самоходка " не е свръхново оръжие ", както и другите тежки оръжия на страните от НАТО, доставени на Украйна. „ Нито в „ Цезар “, нито в британско-американската гаубица M777, нито в немските самоходни оръдия “Панцерхаубице” не виждам нищо, което бихме могли да копираме “, счита специалистът. “Русия разполага с задоволително лични висококачествени артилерийски системи с по-къс, междинен и огромен обхват, за разнообразни типове цели. Те имат всички нужни и модерни характеристики”, увери той.

Въпреки това, добави Кнутов, за съветската отбранителна промишленост би било потребно да изследва новите немски самоходни оръдия въз основата на танка “Леопард”. „ То има хромирана цев, за разлика от кованите съветски, и е в положение да стреля в режим на ураганен огън. Интерес съставлява неговата система за ориентиране и приемане на информация за целта”, продължи събеседникът.

Мненията на специалистите дали подобен трофей като американските реактивни системи за залпов огън ХИМАРС, които Украйна към този момент стартира да получава, ще съставлява интерес за нашите експерти, се разминават. Според Хатильов ХИМАРС също няма да каже на нашите оръжейници нищо кардинално ново. Според специалиста американците са работили като догонващи и са модернизирали системите си в отговор на съветските разработки.

„ РСЗО ХИМАРС е създадена през 1970-1980-те години за битка против танковите армии на Съюз на съветските социалистически републики и страните от Варшавския контракт. Тези армии бяха по-силни от контингентите на НАТО в Европа. През 1975 година разработихме тактическата ракетна система " Точка-У ", а в края на 80-те години започнахме да създаваме оперативно-тактически ракетни системи, в този момент известни като семейство " Искандер ". В Съединени американски щати в отговор на това започнаха да модернизират ХИМАРС “, споделя Хатильов.

ХИМАРС е забавна система, означи Кнутов. „ Тя употребява две касети с шест ракети АТАКМС с тактически обхват – всяка от които може да поразява цели на разстояние до 300 км в експортната версия и до 500 км във версията за армията на Съединени американски щати. Може би щатите Ще доставят на Украйна снаряди ГМЛРС M30 с обхват от 70 км. Във всеки случай всеки снаряд за ХИМАРС има способността да се насочва от сателитна система, тъй че всяка ракета да попадне тъкмо в задачата “, сподели анализаторът.

„ Всички военни нововъведения през днешния ден в Украйна, са от огромно военно и стратегическо значение за нас - те ни разрешават да разберем трендовете в развиването на един или различен тип оръжие в НАТО. Освен това, може би като ги учим, ще разберем, че нашите решения в някои оръжия са по-технологични и ефикасни “, заключи Кнутов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР