Френски съд призна френската дъщерна компания на шведския мебелен гигант

...
Френски съд призна френската дъщерна компания на шведския мебелен гигант
Коментари Харесай

Глобиха Ikea с 1 млн. евро за шпиониране на служители

Френски съд призна френската дъщерна компания на шведския мебелен колос Ikea за отговорна за основаването на комплицирана система за нелегално шпиониране на стотици чиновници и претенденти за работа от 2009 до 2012 година

Френското звено на компанията е санкционирано с 1 млн. евро, а на един от някогашните ѝ изпълнителни шефове е наложена условна присъда от две години, заяви Guardian, съобщи БГНЕС.

Френската дъщерна компания на Ikea е упреквана, че ръководи комплицирана система за шпиониране на чиновници и претенденти за работа, употребявайки частни детективи и служители на реда.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Основателят на най-голямата в света компания за произвеждане...

Няколко от някогашните ѝ ръководители биха могли да бъдат изправени пред затвор.

Разследващи изявления на Le Canard Enchaîné и Mediapart разкриха схемата за наблюдаване през 2012 година, а магистратите започнаха следствие, откакто синдикатът Force Ouvrière подаде правна тъжба.

Прокурорите споделят, че Ikea France е основала „ шпионска система “ във всичките ѝ френски клонове, събирайки информация за персоналния живот на стотици съществуващи и бъдещи чиновници, в това число поверителна информация за съдимост.

След разкритията компанията уволни четирима ръководители, само че Ikea France, в която работят 10 000 души, към момента е изправена пред санкция до 3,75 милиона евро.

Между 15-те души, които са изправени пред съда, са някогашни мениджъри на магазини и изпълнителни шефове като някогашния изпълнителен шеф Стефан Вановербеке и неговия предходник Жан-Луи Байо. Байо, началник на Ikea France сред 1996 и 2002 година, е санкциониран с 50 000 евро, откакто е приет за отговорен за „ приемане на персонални данни посредством лъжливи средства “. Той бе освободен от някои други обвинявания, в това число за нарушение на професионална загадка. Адвокатът му Франсоа Сен Пиер съобщи пред Агенция Франс Прес, че Байо е " шокиран " от присъдата и обмисля обжалване. Групата включва и четирима служители на реда, упрекнати в предаване на поверителна информация.

Обвиненията включват нелегално събиране на персонална информация, приемане на нелегално събрана персонална информация и нарушение на професионалната дискретност, като някои от тях са с оптимален затвор от 10 години.

В основата на системата хипотетично стои Жан-Франсоа Пари, някогашният шеф на Ikea France по ръководство на риска. Прокурорите споделят, че той постоянно е изпращал описи с имена на частни следователи, общата годишна сметка за което може да доближи до 600 000 евро, съгласно правосъдни документи.

Съдът проверява практиките на Ikea сред 2009 и 2012 година, само че прокурорите настояват, че са почнали близо десетилетие по-рано.

Сред задачите е чиновник в Бордо, „ който преди е бил модел за подражателство, само че внезапно е станал протестиращ “, се споделя в имейл, изпратен от Париж. В различен случай Париж е желал да разбере по какъв начин чиновник може да си разреши да кара чисто нов кабриолет BMW. Такива известия нормално отивали при Жан-Пиер Фурсес, шефът на компанията за наблюдаване Eirpace. След това той е изпращал поверителната информация на Париж, която съгласно прокурорите е получавал от полицейската база данни STIC благодарение на четирима чиновници.

Представител на синдиката „ Адел Амар “, който беше измежду общо 120-те ищци, съобщи, че е „ удовлетворен “ от резултата от процеса, само че назова наказванията „ прекомерно снизходителни “.

Емануел Дауд, юрист на Ikea France, призна: „ Каквото и да постанови съдът, компанията към този момент е осъдена доста строго във връзка с репутацията си “, сподели той.

Основана през 1943 година, шведската мултинационална компания Ikea за сглобяване мебели и аксесоари, продава продуктите си в към 400 магазина по целия свят.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР