Френската TotalEnergies ще изтегли своя дял от 19,4% от руската

...
Френската TotalEnergies ще изтегли своя дял от 19,4% от руската
Коментари Харесай

Френската TotalEnergies се оттегля от руския енергиен гигант

Френската TotalEnergies ще изтегли своя дял от 19,4% от съветската енергийна компания Novatek на стойност 3,7 милиарда $, заяви компанията.

TotalEnergies ще отдръпна двамата си представители в управителния съвет на Novatek " с неотложен резултат " и към този момент няма да включва приходите от инвестицията си в Novatek във финансовите си доклади, заяви компанията.

Този ход ще се отрази и на потвърдените запаси на TotalEnergies, които ще намалеят с 1,7 милиарда барела.

За разлика от съперниците си Shell и BP, TotalEnergies е подложена на остри рецензии за това, че продължава да влага в Русия макар войната в Украйна.

През септември компанията се отбрани против изявления в медиите, в които я упрекват, че е доставяла гориво на съветски изтребители в Украйна. TotalEnergies твърди, че " не работи и не си сътрудничи " в северното съветско находище Термокарстовое, в което се създава керосин, който вероятно може да се употребява от военните.

Миналия месец основният изпълнителен шеф на компанията Патрик Пуянне съобщи, че " единствената мотивация " на TotalEnergies да резервира съветските си активи е да " придвижва [втечнен естествен газ] в Европа ".

TotalEnergies съобщи, че двамата ѝ представители в борда на Новатек са се въздържали от гласоподаване по въпроси, свързани с компанията, и " по-специално по финансови въпроси " след нахлуването на Русия в Украйна и последвалите западни наказания.

Компанията резервира дял в съветските планове Yamal LNG и Arctic LNG 2.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР