Френската полиция за борба с безредиците се сблъска с протестиращите

...
Френската полиция за борба с безредиците се сблъска с протестиращите
Коментари Харесай

90 задържани при протестите във Франция

Френската полиция за битка с безредиците се сблъска с протестиращите на площад " Нация " по време на проява против пенсионните промени в Париж.

Над половин милион души демонстрираха през днешния ден във Франция в границите на всеобща стачка против пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон, съобщи Агенция Франс Прес.

Стачката беше всеобщо подкрепена във всички браншове - превоз, обучение, полиция, просвета, а над 510 000 души излязоха по улиците на към 70 френски града. В това броене на Агенция Франс Прес не влиза парижката проява, която по синдикални данни е събрала 250 000 души.
 Транспортът във Франция спря в митинг против пенсионните промени на Макрон
Транспортът във Франция спря в митинг против пенсионните промени на Макрон

В Париж са ситуирани 6 000 служители на реда, държавното управление чака вандализъм

В Париж демонстрацията беше охранявана от синдикални представители и към 6000 служители на реда и жандармеристи. В източната част на столицата избухнаха конфликти, при които товарно ремарке беше преобърнато и запалено, редица витрини бяха потрошени, а силите на реда бяха замеряни с разнообразни предмети и отвърнаха със сълзотворни гранати . Арестувани са 87 души, отбелязва БНР.

Протестното придвижване продължава в парижкия публичен превоз, където на следващия ден 10 от 14-те линии на метрото още веднъж ще спрат работа, и в железниците, където са анулирани 90 % от високоскоростните и 70 % от районните влакове. Международните линии на " Евростар " и " Талис " още веднъж ще работят с спирания. Авиокомпания " Ер Франс " анулира 30 % от вътрешните и близо 10 % от полетите на междинни дистанции за петък .

В протестното придвижване вземат участие и учителите, пенсионерите, студентите, юристите, енергетиците и служителите на реда. Айфеловата кула и редица от главните музеи в Париж, в това число Лувърът, през днешния ден стопираха работа напълно или частично. Много учебни заведения останаха затворени.
 Национална стачка блокира Франция, в това число превоза
Национална стачка блокира Франция, в това число превоза

Няколко милиона души стартират неограничена във времето стачка от 5 декември

Според редица осъществени неотдавна допитвания болшинството французи поддържат митингите против пенсионната промяна.

Напрежението не се размина на днешния протест в Париж: крайни деятели, към 500 съгласно полицията, се врязаха в другояче мирното шествие против пенсионната промяна.

Има счупени витрини и запалени транспортни средства, полицията отвръща със насълзен газ на нападенията. Арестувани са над 40 души. Инциденти е имало и на няколко места в провинцията, само че като цяло демонстрациите в страната са протекли спокойно.

Гарите бяха пусти. Днес вървяха едвам 10% от влаковете из страната.

В образованието стачката обхвана 55% от учителите в страната, а в Париж те бяха близо 80%.

" Това е начало на мощно обществено придвижване ", разяснява сутринта крайнолевият водач Жан-Люк Меланшон.

В Париж към 6 000 служители на реда са мобилизирани против безредиците.

" Всички припомнят, че тази стачка наподобява на голямата стачка от 1995-а година, която тогава смъкна държавното управление на Ален Жупе и провокира предварителни избори, защото Франция тогава беше блокирана един месец ", сподели пред БНР журналистката Румяна Угърчинска, която живее в Париж.

Държавните чиновници, които отхвърлят плана за единна пенсионна система по точки, се включиха всеобщо в днешната стачка. Протестът към този момент надалеч не доближава оня от 1995 година, когато два милиона французи излязоха против пенсионната промяна.

Плановете на държавното управление плануват да се отстранен 42ите специфични пенсионни режима, с помощта на които служащите в избрани браншове могат да се пенсионират по-рано и да получават по-високи пенсии.

Инициативата на държавното управление на президента Еманюел Макрон също по този начин планува удължение на интервала на пенсионните вноски за всички категории жители. Правителството предприе такива ограничения, с цел да избегне многомилиарден недостиг във финансирането на пенсионната система в обозримо бъдеще.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР