Френската "ГеоПост" СА (GeoPost SA) е уведомила Комисията за защита

...
Френската "ГеоПост" СА (GeoPost SA) е уведомила Комисията за защита
Коментари Харесай

Френската ГеоПост поиска мажоритарния дял в Спиди

Френската "ГеоПост " СА (GeoPost SA) е уведомила Комисията за защита на конкуренцията за желанието си да реализира централизация чрез придобиване на надзор върху "Спиди " АД.

Още през юни в. "Банкеръ " писа, че "Спиди Груп " АД и "ГеоПост " СА удължават периода по отношение на евентуалното практикуване на прът опцията, предоставена от българската компания на френската "ГеоПост " СА за придобиване на притежаваните от "Спиди Груп " АД 45% от акциите на "Спиди " АД до 31 януари 2021 година. Промяната бе наложена от обстановката с ковид рецесията и зародилите в тази връзка административни усложнения.

Между "Спиди груп " АД и "ГеоПост " СА има подписано съглашение през 2014 година, според което през 2020 година френската компания има алтернатива да усили каузи си от 24.81% от капитала сега до доста мажоритарно присъединяване в куриерската компания. "ГеоПост " е част от френската "Ла пост груп " (La Poste Group) и развива интернационалния куриерски бизнес на групата.

Най-голям акционер в българската куриерска компания е "Спиди Груп " АД с дял от 65.09% от капитала. "ГеоПост " СА (GeoPost SA, France) има 24.81%, а останалите бумаги са благосъстоятелност на дребни вложители. Всъщност извънредно контролиращо лице е Валери Харутюн Мектупчиян, който непряко държи 65.09% от капитала посредством "Спиди Груп " АД. Той е и изпълнителен шеф на куриерската компания.

Основната стопанска активност на "ГеоПост " е доставката на дребни пакети (пратки с тегло под 31.5 кг.) във Франция и отвън нея ( "ГеоПост " не е интензивно в България). Компанията има още прохождаща активност в начален етап в региона на интернационалните спедиторски услуги по въздух и вода и спедицията на фармацевтични артикули. DPDgroup е мрежата за доставка на пратки на ГеоПост, която се употребява и от "Спиди ".

"Спиди " АД пък е профилирана във вътрешни и интернационалните куриерски услуги и превоз на палетизирани товари.

Съгласно уведомлението от "ГеоПост " СА се чака интервенцията да окаже влияние върху националният пазар на интернационалните куриерски услуги (доставка на дребни пакети).

Искането от френската компания е Комисия за защита на конкуренцията да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

В тази връзка всяко трето заинтригувано лице може да показа информация или да изрази своето документално мнение по отношение на договорката и въздействието, което тя може да окаже върху ефикасната конкуренция на съответния пазар в страната. Становището следва да бъде подкрепено със съответни доказателства.

Съобщението е направено от уведомителя "ГеоПост " СА, като Комисия за защита на конкуренцията си резервира правото да се произнесе с дефинитивно решение след осъществяването на цялостна оценка на нотифицираната договорка, прецизират от регулатора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР