Френската енергийна корпорация EDF е закупила през 2022 г. от

...
Френската енергийна корпорация EDF е закупила през 2022 г. от
Коментари Харесай

През 2022 г. Франция е купила от Русия 153 тона обогатен уран за своите АЕЦ

Френската енергийна корпорация EDF е закупила през 2022 година от съветски подизпълнители 153 тона обогатен уран на обща стойност 345 млн. евро., заяви списание „ Le Point ”.

При годишно ползване от малко над 1000 тона размерът е забележителен: " Тази година Путин ни обезпечи една трета от горивото, належащо за целия ни нуклеарен флот ", заключава седмичникът. Това е задоволително, с цел да се съживи разногласието за хипотетичната " взаимозависимост " на френската нуклеарна енергетика от Русия в миг, когато се води спор за нуждата - или не - от пускане на нова нуклеарна стратегия.

От началото на годината EDF е закупила общо 7000 тона уранова руда за своите атомни електроцентрали. В обявата се прецизира, че въпросната руда се добива освен в Русия - пряк рандеман за Франция се прави и в Казахстан, Канада, Нигер и Узбекистан. Въпреки това, според дълготрайните контракти, подписани с Росатом, французите изпращат част от урановата руда за обогатяване в Русия. Обогатеният уран се връща във Франция или в други страни, където към този момент се преработва в гориво за атомни електроцентрали: дъщерното сдружение на EDF Framatome има цех за горивни кафези в Германия, както и във френската община Роман-сюр-Изер.

По информация на изданието, френската енергийна корпорация е закупила 153 тона обогатен в Русия уран, както е направила и през 2021 година Според нейния източник на Русия се падат 15% от дейностите по обогатяване на уран за EDF.

По-рано вестник „ Le Monde ” заяви, че Франция не зависи от доставките на съветско гориво за своите атомни електроцентрали, само че че Русия разполага с единствения в света цех, който може да преработва нуклеарни боклуци от френските електроцентрали. Френската корпорация за нуклеарни технологии Orano увери, че последната партида е била изпратена в Русия през октомври тази година и че не се възнамеряват нови контракти.

Причини за мълчанието

Източници от сектора увериха „ Le Point ”, че няма взаимозависимост от Русия и че в случай че държавното управление реши, " EDF може да се оправи без съветски запаси ". По информация на списанието Франция към този момент е натрупала задоволително гориво, с цел да може реакторите ѝ да работят в продължение на десетина години. Въпреки това, защото нуклеарната промишленост не е наранена от глобите, френската корпорация не може да приключи към този момент подписани контракти с съветски реализатори без съществени наказания.

В този подтекст списанието си задава въпроса за какво EDF е толкоз внимателна във връзка с тези контракти, макар рецензиите от страна на съперниците на нуклеарната сила, които упрекват корпорацията според от Русия. И заключава, че цялостният отвод да се работи с съветски снабдители и апелите за наказания биха заплашили нуклеарната промишленост на другите западни съдружници на Париж, в това число Съединени американски щати.

Списанието изяснява, че с цел да се сътвори горивото, уранът би трябвало да се пречисти и по-късно да се трансформира в уранов флуорид (VI), който може да се трансформира в газообразно положение при нагряване до 56 °C. След тази стъпка той се обогатява непосредствено. По данни на Евратом на „ Orano ” във Франция се падат 24 % от международния потенциал. На Русия и Канада се падат по още 20 %, а на Китай - 24 % от потенциала, само че те са непокътнати за локално произвеждане, а в Съединени американски щати - единствено 11 %.

Ако Европа успее да усили производството си, с цел да избегне покупките от Русия, то Съединени американски щати, които разполагат с 93 реактора, ще бъдат доста по-затруднени, написа списанието. Става въпрос за превръщане на урана, защото 46% от обогатяването се пада на Русия; други 30% се държат от британско-германсконидерландския консорциум „ Urenco ”, който има индустриални мощности и в Съединени американски щати, а 12% - от „ Orano ”. Като се напомня, че Корея и Япония не разполагат със обилни индустриални мощности от този тип, в материала се прави заключението, че Франция и Русия " са единствените страни, които могат да бъдат самостоятелни в този подтекст ".

Вярно е, че и във Франция не всичко тече безпрепятствено с увеличението на производството. Официално „ Orano ” е подготвена да усили с 30% потенциала на завода си за обогатяване на уран „ Georges Besse II ” във Франция, като за задачата ще похарчи сред 1,3 и 1,7 милиарда евро, работата ще завърши до 2028 година В реалност, обаче, компанията не желае да стартира процеса без обезпечени поръчки, а такива от EDF към момента не са получени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР