Френската драма „Събитието“ (2021) спечели голямата награда за майсторска литературна

...
Френската драма „Събитието“ (2021) спечели голямата награда за майсторска литературна
Коментари Харесай

Филмът Събитието с награда Синелибри 2021

Френската драма „ Събитието “ (2021) завоюва огромната премия за майсторска литературна акомодация в пълнометражния конкурс на Синелибри 2021! Филмът на режисьорката Одри Диван е въодушевен от мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща кошмарните й прекарвания по отношение на изработен аборт през 60-те години. По-рано тази година „ Събитието “ беше почетен с премия „ Златен лъв “ от фестивала във Венеция.
Церемонията по награждаване се състоя на 21 октомври в зала 1 на НДК в наличието на почитаемото жури: Гийом Лоран, Каролин Бонгран, Бурхан Курбани, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В качеството си на ръководител на журито френският публицист и сценарист Гийом Лоран разгласи спечелилия, като стимулира премията по този начин:
„ Журито отличава кино лентата „ Събитието “ поради парещата заостреност, с която оголва истината за положението на основната героиня и съответната обществена действителност, без да щади фена до самия край. Въздействието му се дължи на кинематографичната му мощност, впечатляващия темп и отличната режисьорска работа с актрисата Анамария Вартоломей, чието мъчително реалистично осъществяване способства за тревожното умозаключение, че дискурсът за персоналните свободи остава настоящ и през днешния ден. Журито обръща внимание на обстоятелството, че атмосферата на 60-те години е пресъздадена по този начин, като че ли действието се развива в наши дни, и дава висока оценка на самата акомодация като мост сред литературния текст и екранната творба. “
Режисьорката Одри Диван одобри премията в изказване онлайн, като благодари на уредниците на фестивала и на журито за оказаната чест. Всички идни прожекции на кино лентата в границите на Синелибри можете да видите тук.
До края на фестивала феновете ще станат очевидци на още кино министър председатели и вълнуващи събития, някои от които отворени за необятната аудитория. На 23 октомври във Френския институт ще се състои премиера на документалния филм „ Малката маркиза “, отдаден на Фани Попова-Мутафова. Една продукция на Павлина Желева и Георги Чолаков, която дава отговор на въпроса за какво е належащо да възкресим паметта за несправедливо подценяваната авторка на исторически романи.
Не е за пропускане и премиерата на документалния филм „ Кои бяхме “ – ослепително кинематографично есе за екологичните провокации на нашето време и за тестването да останеш човек. В този спиращ дъха филм, въодушевен от книгата “Кои бяхме” на Роджър Вилемсен, вземат участие Александър Герст (астронавт), Силвия Ърл (океанограф и изследовател), Матийо Рикар (будистки монах), Денис Сноувър (икономист), Фелвин Сар (философ) и Янина Лох (философ в региона на сериозния постхуманизъм). Прожекцията ще се състои на 26 октомври в Дома на киното и ще бъде съпроводена със специфична среща с Марк Баудер – режисьор и сценарист на кино лентата.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР