Френската драма Събитието (2021) спечели голямата награда за майсторска литературна ...

Френската драма Събитието (2021) спечели голямата награда за майсторска литературна

Френският филм Събитието спечели голямата награда Синелибри 2021

Френската драма " Събитието " (2021) спечели огромната премия за майсторска литературна акомодация в пълнометражния конкурс на " Синелибри 2021 ", научи ДУМА от Надежда Московска, шеф маркетинг и пиар на издателство " Колибри ". Филмът на режисьорката Одри Диван е въодушевен от мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща кошмарните й прекарвания по отношение на изработен аборт през 60-те години. По-рано тази година " Събитието " беше почетен с премия " Златен лъв " от фестивала във Венеция.

Церемонията по награждаване се състоя на 21 октомври в зала 1 на НДК в наличието на почитаемото жури: Гийом Лоран, Каролин Бонгран, Бурхан Курбани, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В качеството си на ръководител на журито френският публицист и сценарист Гийом Лоран разгласи спечелилия, като стимулира наградата по този начин: " Журито отличава кино лентата " Събитието " поради парещата заостреност, с която оголва истината за положението на основната героиня и съответната обществена действителност, без да щади наблюдателя до самия край. Въздействието му се дължи на кинематографичната му мощност, впечатляващия темп и отличната режисьорска работа с актрисата Анамария Вартоломей, чието мъчително реалистично осъществяване способства за тревожното умозаключение, че дискурсът за персоналните свободи остава настоящ и през днешния ден. Журито обръща внимание на обстоятелството, че атмосферата на 60-те години е пресъздадена по този начин, като че ли действието се развива в наши дни, и дава висока оценка на самата акомодация като мост сред литературния текст и екранната творба. " Режисьорката Одри Диван одобри наградата в изказване онлайн, като благодари на уредниците на фестивала и на журито за оказаната чест.

До края на фестивала наблюдателите ще станат очевидци на още кино министър председатели и вълнуващи събития, някои от които отворени за необятната аудитория. На 23 октомври във Френския институт ще се състои премиера на документалния филм " Малката маркиза ", отдаден на Фани Попова-Мутафова. Една продукция на Павлина Желева и Георги Чолаков, която дава отговор на въпроса за какво е належащо да възкресим паметта за несправедливо подценяваната авторка на исторически романи.

Не е за пропускане и премиерата на документалния филм " Кои бяхме " - ослепително кинематографично есе за екологичните предизвиквания на нашето време и за тестването да останеш човек. В този спиращ дъха филм, въодушевен от книгата " Кои бяхме " на Роджър Вилемсен, вземат участие Александър Герст (астронавт), Силвия Ърл (океанограф и изследовател), Матийо Рикар (будистки монах), Денис Сноувър (икономист), Фелвин Сар (философ) и Янина Лох (философ в региона на сериозния постхуманизъм). Прожекцията ще се състои на 26 октомври в Дома на киното и ще бъде съпроводена със специфична среща с Марк Баудер - режисьор и сценарист на кино лентата.

Оригиналното събитие " Поезия в анимация: показване на филмите от сбирката " Щрих и Стих " е планувано за 28 октомври. Прожекциите ще бъдат съпроводени от музикален пърформанс на група " Саундскейпърс ". Отново на 28 октомври в " Джой стейшън " ще се състои празничната гала по награждаване на спечелилите в състезанието за късометражен филм. Събитието е с вход свободен и се реализира с обичайното партньорство на TatraTea.

Едно от най-трепетно предстоящите събития тази година е извънредната видеосреща с Оливър Стоун, в границите на която популярният режисьор, сценарист и продуцент, притежател на награди " Еми " и " БАФТА ", три награди " Оскар " и пет награди " Златен глобус ", ще отговори персонално на въпроси на публиката. На 29 октомври в кино " Люмиер " ще бъде показано и първото българско издание на поразителната му мемоарна книга " В гонене на светлината ". Събитието ще бъде увенчано със специфична прожекция на кино лентата " Доорс " (1991).

Две любопитни галавечери предстоят до края на фестивала: в границите на ирландската, на 24 октомври в " Сити марк арт център " ще забележим покъртителната криминална драма " Кротко с конете " на режисьора Ник Роуланд, акомодация по роман на Колин Барет от сборника " Young Skins ". Финландската церемония е на 30 октомври и ще покаже майсторската комедийна драма " Игрите на хората " с режисьор и сценарист Йени Тойвониеми.

Освен в София, до 31 октомври фестивалът не престава в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново при прецизно съблюдаване на здравните ограничения, оповестяват уредниците.

Източник: duma.bg