Французите от Renault твърдо залагат на електрификацията на автомобилите си,

...
Французите от Renault твърдо залагат на електрификацията на автомобилите си,
Коментари Харесай

Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

Французите от Renault твърдо залагат на електрификацията на колите си, само че по друг от общоприетия метод. И към този момент им се получава. Пследното им " създание " е въз основата на класическото ново Clio, само че съставлява един по-особен хибрид. Марката провежда първите проби на тази трансформация на родна земя, а наш екип беше на мястото на събитието. Ето и усещанията ни от новото Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1.  Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

Понякога маркетинговите искания на производителите на коли излизат отвън надзор. Но от Renault се заклеват, че инженерите им са заимствали от екипа на Режията във Формула 1 и новата им кола, въпреки и градски субкомпактен хечбек, има известна аналогия с хибридните подходи във Формулата. Най-вече желанието да изтръгнат максимума от другите източници на сила. Така в допълнение към бензиновия мотор на Clio (1.6-литров, четирицилиндров с естествена аспирация, а не турбо V6 с 850 к.с. от F1!), модификацията E-Tech разполага с два електрически мотора и многорежимна скоростна кутия. Съвременният автомобил от F1 също има сходна трансмисия (наречена " кучешка " поради дългите шеврони на зъбните колела, които могат да понасят бързи и много бурни смени на предавките) и две електрически вериги (едната оползотворява топлинната сила, а другата рекуперира кинетична сила от спирането) за зареждане на батерията и обезпечаване на спомагателна мощ.
 Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

Технологията, употребена при Clio E-Tech има същата цел, като тук се употребяват два разнообразни по мярка електрически мотора, които възвръщат силата в батерията и в същото време покачват мощността като при болидите от F1, само че в тази ситуация слагат повече акцент върху горивната успеваемост. По-малкият електрически мотор на Clio прави работата на стартер-генератор, като започва автомобила и изглажда промяната на предавките, до момента в който по-големият електромотор е в положение да даде още 48 к.с., с цел да подкрепи задвижването, както и да канализира рекуперираната сила към батерията, която е с потенциал 1.2 kWh. Това е батерия с по-малък потенциал, в сравнение с при новите plug-in хибридни Renault - Captur и Megane, които затова имат по-голям чисто електрически пробег. Clio E-Tech може да работи с чисто електрическа мощ на къси дистанции, само че не това е целта тук. Идеята е да се усили подаването на въртящ миг и да се понижи напрежението на бензиновия мотор, с цел да се сведе до най-малко разходът на гориво. Но стига сме говорили за технологии и спецификации, които са скрити под обвивката на Clio E-Tech. По-важното е по какъв начин тази кола се държи на пътя.
 Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

Хибридното Clio постоянно потегля бързо в електрически режим - преимущество на безсъединителната трансмисия - преди моторът да зашуми когато скоростта доближи двуцифрено число. Всеобхватното чувство е за интуитивно и безпроблемно компютърно следеното шофиране. Просто избирате D и Clio са кара като всеки автомобил с два педала: всичко, от което се нуждаете, е да ускорите и да спрете. Операцията е толкоз елементарна, само че е в контрастност с графичния екран на арматурното табло - триангулация на батерията, електромотори и мотор - като всичко това демонстрира енергийния поток на хиперактивната система. Двигателят може да задвижва колелата посредством скоростната кутия с закрепено съответствие, по-късно e-моторите се задействат и можете да отпуснете педала на газта и силата да бъде събрана още веднъж. Винаги има нещо, което се случва в хибридния тракт, само че тази трудност нормално е мъчно да се забележи по време на шофиране.
 Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

Можете също по този начин да изберете режим B - или Brake - със селектора на трансмисията, което усилва равнището на рекупериране на сила. Този режим имитира чувството в някои чисто електрически коли, при което самото покачване на крайници от педала на газта води до трагично закъснение, само че при Clio E-Tech това не е по този начин. Отпускането на газта кара колата да се забави малко по-енергично, само че това е много лека разлика. Педалът на газта има отчетливо стъпаловидно чувство, като държи десният крайник на въодушевени водачи под надзор, в случай че не бъде натиснат мощно до дъно. Динамиката на колата е доста прилична, въпреки ускорението да не е толкоз осезаемо. От 0 до 100 км/ч времето е 9.9 секунди. Но Clio е в действителност градска кола с огромен акцент върху разхода на гориво: в градски условия хибридът работи с електрическа помощ в 80% от времето, споделят експертите от Renault.
 Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

Ако въпреки всичко желаете повече динамичност, то би трябвало да употребявате бутона My Sense за задействане на състезателен режим. Това деяние прави десния педал " по-оживен ", като моторът става по-високо оборотен и работи в тандем с оптимално електрическо увеличаване. Но това е супермини, а не суперавтомобил: по-удовлетворяващо е шофирането, когато лидерът се стреми да резервира цифровия измервателен апарат в синьо (за регенериране) или в зелено (за еко или електрическо шофиране) и да види по какъв начин светлината на EV мига и изключва - изключително при шофиране по красивите извънградски пътища към Велинград и Юндола, където беше главната част от теста и знаейки, че нездравословните ви излъчванията са допустимо най-ниски. Дори при скорост от 50 до км/ч, към момента ще виждате този издайнически знак единствено за EV да мига понякога, когато карате гладко и с непрекъсната скорост.
 Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

По време на смесения 138-километров тестов маршрут с няколко изблика на състезателен режим, Clio E-Tech регистрира разход към 4 на 100 и употребява приблизително 2.8 kWh електрическа енергия, показвайки дарба да възвръща към пет пъти потенциала на своята 1.2-киловатчасова батерия. Освен че се кара по-приятно и икономично от общоприетото Clio, версията E-Tech предлага същия комфорт в салона. На задните седалки има обичайно пространство, а потенциалът на багажника е 300 литра, по отношение на 391 литра при общоприетото Clio, като по-малкото пространство е с цел да се побере акумулаторния пакет на хибрида. Иначе всичко друго е идентично, като се изключи светлосинята обшивка - към селектора на трансмисията и вентилационните отвори на таблото, което е така наречен хибриден претекст на дизайна E-Tech.
 Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

Цената на Clio E-tech ще варира у нас от 36 000 до 40 000 лева в завимисот от оборудването, което е повече от тази на общоприетоо ново Clio, само че пък след теста който направихме, можем да кажем, че си заслужава. Хибридното Clio се кара по-приятно и е доста по-икономично. Като цяло първият хибрид на Renault Clio съставлява една съвременна дребна кола. Всичко това, което ви разказахме за Ф1 технологията може да звучи малко прекомерно, само че шофирането е толкоз интуитивно, че даже и най-големият технофоб би трябвало да го откри за такова. Освен това в нито един миг няма да усетите недостиг на въртящ миг на мотора. Помислете за хибрида E-Tech като за Pepsi Max - същият усет, само че по-полезен артикул в дълготраен проект.
 Тествахме Renault Clio E-Tech - една субкомпактна кола с технологии от Формула 1

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР