Французите изхвърлят около 150 кг храна годишно на човек. Според

...
Французите изхвърлят около 150 кг храна годишно на човек. Според
Коментари Харесай

Колко струва изхвърлянето на храна

Французите изхвърлят към 150 кг храна годишно на човек. Според изчисленията, това прави 10 млн. изгубени и пропилени артикули. Теоретичната стойност на тези загуби се пресмята на 16 милиарда евро или 36% от бюджета за погасяването на лихвите по френския дълг. Едновременно с това въглеродното влияние се равнява на 15,3 млн. тона еквивалент на CO2 или на 3 % от всички излъчвания от активността в народен мащаб. Това показа в специфична лекция пред участниците от втория семинар от състезанието ЕКООБЩИНА 2018  Пиер Галио, началник на отдел „ Потребление и предварителна защита “, Агенция за околна среда и надзор върху силата.

Той показа и съответно подхванатите стъпки във Франция за стимулиране на самостоятелни и групови действия против разхищаването на хранителни артикули. Информираността е от основно значение, а ангажираността на жителите е определяща, разясни специалистът. Резултатите са показателни - преди всичко е икономисан запас с размер от 1 милиарда евро на район. Икономиите от своя страна водят до наново вложение в артикули с по-добро качество, които ще бъдат по-рядко изхвърляни и неоползотворени, обощи Пиер Галио.

По време на втория семинар на тематика " Устойчиво ръководство на битовите боклуци – от разделното събиране до икономическото и енергийното им оползотворяване ” над 60 представители на локалната администрация и сътрудници на ЕКООБЩИНА разискаха дружно с френските специалисти ръководството на боклуци. Те показаха своя опит в предварителната защита и обмениха скъпо ноу-хау в региона на разделното събиране и депониране на битови боклуци.

Домакин на събитието още веднъж беше Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България, а специфичен посетител на събитието бе зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев. Той удостовери нуждата от системи за разделно събиране и отнасяне на биоразградимите боклуци. Зам.-министър Кънчев посочи, че постигането на задачите за стабилно ръководство на отпадъците е допустимо и посредством тясното съдействие с цялото гражданско общество.

Вторият френски специалист, взел участие в семинара,  Клоди Клодел, отговорник планове към дирекция „ Отпадъци “ в Европейска метрополия Лил – удостовери, че в нейния район събирането на хранителни боклуци е към момента една дребна част от всички биоотпадъци. За да се оправят с това предизвикателство, в метрополия Лил се подхваща дейна информационна акция. Тя подкрепя и пробното въвеждане на груповото компостиране на входа на кооперациите и в споделените градинки, в градските зони, където не се ползва разделно събиране на биоотпадъците. В резултат на напъните на локалните управляващи и поддръжката на популацията, е реализирано 98,1% оползотворяване на битови боклуци (общо количество е 660 хиляди тона, 1,9% са депонираните неопасни отпадъци); 49,3% е оползотворяване на неорганичната секта, а енергийното оползотворяване е 48,8%.

Мирослав Янчев, кмет на Златоград, лауреат в конкурс ЕКООБЩИНА 2017 в категория „ Устойчиво ръководство на боклуци “, показа системата за разделно събиране на отпадъците в общината. Тя започва през 2016 година, с поетапно прекосяване от смесена система към система за разделно събиране на отпадъците от вида „ От врата на врата “, дейна осведомителна политика и действия за преработване. Резултатите са фрапантно понижаване на количеството битови боклуци, депонирани на Регионалното хранилище. Мирослав Янчев изрази увереността си, че положителните резултати са реализирани с помощта на реализирането на осведомителни акции за отговорно отношение към ръководството на отпадъците и недопускане на нерегламентираното им неутрализиране. Ангажирането на жителите в годишните общински доброволчески начинания за разчистване на околната среда е също основно.

Всички общини могат да подават кандидатури за присъединяване и в петте категории за тазгодишното издание на ЕКООБЩИНА. Крайният период за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли 2018 година Следващият семинар, част от самодейността ЕКООБЩИНА е отдаден на подобряването на енергийната успеваемост на публичните здания и жилищата и ще се организира на 15 май 2018 година в постройката на Френския институт.

Конкурс ЕКООБЩИНА се провежда от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на районното развиване и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Инициативата е под патронажа на Президента на Република България. Корпоративни сътрудници на самодейността са „ Рено Нисан “ България, Saint-Gobain Weber България, Декатлон България, „ Веолия “ България и Регионален фонд за градско развитие
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР