Французите гласуваха на балотаж на парламентарните избори Вторият тур най-вероятно

...
Французите гласуваха на балотаж на парламентарните избори Вторият тур най-вероятно
Коментари Харесай

Ниска избирателна активност и на балотажа на парламентарните избори във Франция

Французите гласоподаваха на балотаж на парламентарните избори Вторият тур най-вероятно ще удостовери поддръжката към президента Еманюел Макрон, съобщи бТВ. Очакваше се се политическото му придвижване да разполага с безусловно болшинство в Националното заседание.

Може би ще бъдем очевидци на рекордно ниска изборна интензивност.

Към 17 ч. през вчерашния ден локално време изборната интензивност е била 35,3 на 100, по данни на министерството на вътрешните работи, представени от  Франс прес.

По същото време на първия тур на 11 юни изборната интензивност беше 40,75%. Ако тази наклонност продължи, интензивността може да падне до най-ниското си ниво за втори тур на парламентарни избори от 1997 година насам, по калкулации на министерството.

Според прогнози на социологическите организация Елаб и Ипсос/Сопра Стерия изборната интензивност във втория тур ще бъде 42-43 %, по-ниска даже от тази на първия тур, на който гласоподаваха 48,7% от записаните гласоподаватели.

Вероятно още веднъж ще се окаже, че симпатизантите на Еманюел Макрон са дали своят вот, а въздържалите се са главно последователи на останалите политически партии.

Парадоксално звучи, само че е реалност, че прекомерно мощна победа за политическото придвижване " Републиката напред ", основано единствено преди година, може и да не е доста добра вест за Еманюел Макрон.

Огромна част от бъдещите депутати са напълно непознати и влизат в Националното заседание, единствено тъй като са част от придвижването на Макрон. Освен, че нямат депутатски опит, те може и мъчно да реализират единодушие между тях, тъй като идват от разнообразни хоризонти – левица, десница, има и доста центристи.

Избирателите на останалите политически сили и през днешния ден явно не съумяха да се активизират, с цел да обезпечат съпротива в Народното събрание.

Тази вечер остава да разберем кой би могъл да се назова съпротива – сред разтърсената десница, загиващата левица и рисковите партии, които, за разлика отпреди месец на президентските избори, през днешния ден не провокират огромен възторг.

И защото обичайните партии бяха безусловно пометени от придвижването на Макрон, президентското болшинство в Народното събрание постоянно ще води диспути с депутати от извънредно лява или извънредно дясна партия, а те не постоянно ще бъдат градивни.

Президентът Макрон сигурно се приготвя за този проблем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР