Французинът Стефан Петерханзел с Мини спечели деветия етап от рали

...
Французинът Стефан Петерханзел с Мини спечели деветия етап от рали
Коментари Харесай

Петерханзел на крачка от 14-а победа в рали Дакар, спортсменска проява при мотоциклетистите

Французинът Стефан Петерханзел с Мини завоюва деветия стадий от рали Дакар и усили преднината си на върха в генералното класиране при автонобилистите.

55-годишният французин, който е 13-кратен победител в ралито, измина 465-те километра с начало и край в Неом за 4 часа, 50 минути и 27 секунди. Той изпревари с тъкмо 12 минути главния си съперник катареца Насер ал-Атия с Тойота.

Трети на 12:19 минути приключи южноафриканецът Жиниел де Вилиерс с Тойота.

С триумфа си, който може да се окаже съдбоносен за крайния излаз на надпреварата, Петерханзел поведе със 17:50 минути пред Ал-Атия. Трети на 1 часа, 2 минути и 25 секунди е испанецът Карло Сайнс с Мини.

В днешния стадий не започва деветкратният първенец в Световния рали шампионат (WRC) Себастиен Льоб, който бе заставен да се откаже поради съществени механически проблеми във вчерашния ден.

Beach Boys - Surfin' Saudi
— DAKAR RALLY (@dakar)
Доста по-интересно бе при мотоциклетистите, където етапната победа сграбчи аржентинецът Кевин Бенавидес с "Хонда " с време от 4 часа, 49 минути и 15 секунди.

Етапът обаче ще се запомни най-много с рухването на двукратния първенец Тоби Прайс с КТМ. На 155-ия километър от стадия асвстралиецът удари неприятно лявата си ръка и бе откаран с хеликоптер в локална болница. Американецът Рики Брабец с Хонда и британецът Сам Съндърланд с КТМ стопираха, с цел да окажат помощ на Прайс и на финала дойдоха надлежно девети и десети. По устав обаче съдиите им възвърнаха време - 22 минути на Брабец и 16 на Съндърланд и по този начин двамата се изкачиха до второ и четвърто място надлежно. Брабец остана на 1:18 минути зад Бенавидес, до момента в който Съндърланд загуби 10:11 минути от етапния победител. Трети на финала в Неом пристигна чилиецът Хосе Флоримо с пасив от 1:34 минути.

В генералното класиране води Флоримо с 11:24 минути пред Бенавидес, 14:34 минути пред Съндърланд и 17:26 минути пред миналогодишния победител Брабец.

Много забавен беше стадият при камионите, където чехът Мартин Мачик от "Биг Шок Рейсинг " скапе съветската надмощие и завоюва с време от 5 часа, 5 минути и 54 секунди. Той остави на 2:27 минути зад себе си руснака Айрат Мардеев с "Камаз " и на 2:37 минути руснака Дмитри Сотников с Камаз.

В генералното класиране Сотников има задатък от над 45 минути пред втория Антон Шибалов и над час и 13 минути пред Мардеев. Мартин Мачик е пети на 1:49:09 часа от Сотников.

В сряда следва десетият стадий от рали "Дакар " - 342 километра от Неом до Алула.
function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР