Французинът Мартен Фуркад спечели малката световна купа в спринта. 29-годишният

...
Французинът Мартен Фуркад спечели малката световна купа в спринта. 29-годишният
Коментари Харесай

Фуркад измъкна световната купа в спринта под носа на Бьо

Французинът Мартен Фуркад завоюва дребната международна купа в спринта. 29-годишният биатлонист сграбчи трофея за седма поредна година, откакто победи в последното за сезона съревнование в тази дисциплинираност - в съветския град Тюмен.

Фуркад отмъкна дребния бистър глобус под носа на Йоханес Бьо. Норвежецът водеше в класирането и трябваше да приключи измежду първите 12, с цел да завоюва оценката. Той обаче остана 14-и и се размина с трофея единствено за две точки.

Българските биатлонисти се показаха нерешително, само че и тримата се класираха за преследването. Красимир Анев позволи две неточности от прав и приключи 31-и с пасив от 2:06.2 минути. Въпреки че направи два пропуща повече, Владимир Илиев финишира единствено на 18 секунди от Анев, като зае 40-ата позиция. Антон Синапов е 49-и с осем свалени цели и закъснение от 2:41.3 минути.

 Фуркад измъкна международната купа в спринта под носа на Бьо
© Associated Press

Фуркад записа втора поредна и общо десета победа през сегашния сезон. Той доближава двуцифрен брой извоювани надпревари в трети следващ сезон и общо за четвърти път в кариерата си. Французинът към този момент има 73 победи в Световната купа, като се приближи на 22 от върха на Оле Ейнар Бьорндален.

Това е едно от дребното исторически достижения на именития норвежец, които Фуркад към момента не е подобрил. Французинът завоюва през днешния ден 22-ия си дребен бистър глобус и втори за сезона след този в самостоятелната дисциплинираност, където раздели първото място с Йоханес Бьо.

 Фуркад измъкна международната купа в спринта под носа на Бьо
© Associated Press

Фуркад към този момент има две дребни международни купи повече от Бьорндален, който държеше върха до предишния сезон.

Французинът най-вероятно ще добави още два малко глобуса, защото е водач в класирането на оставащите две дисциплини - преследването и всеобщия старт.

С триумфа през днешния ден Фуркад направи и голяма крачка към спечелването на огромната международна купа за седми следващ път. Това ще го изкачи еднолично на върха по този индикатор. В момента французинът разделя първото място с Бьорндален с по шест огромни кристални глобуса.

Ако завоюва огромния глобус и трофеите в преследването и всеобщия старт, Фуркад ще запише трети следващ и общо четвърти сезон, в който обира безусловно всички самостоятелни оценки в Световната купа.

Фуркад завоюва по решителен метод спринта в Тюмен. Той не позволи нито една неточност в стрелбата и приключи за 25:49 минути. Французинът приключи с голям задатък пред сънародника си Симон Дестийо (+33.2 сек.) и шведа Фреди Линдстрьом (+33.5 сек.).

Нито един от първите седем в крайното класиране не позволи неточност в стрелбата. Латвиецът Андрейс Расторгуевс остана единствено на 1.7 сек. от третия подиум в кариерата си. Ерик Лесер беше най-силно представилият се немец с закъснение от 38.4 сек. от Фуркад.

Руснакът Максим Цветков и французинът Кентин Фийон Майе разделиха шестата позиция с пасив от 43 секунди. Домакините съумяха да класират още двама състезатели в топ 10. Александър Логинов е девети с една неточност и закъснение от 58.6 сек., а Антон Шипулин смъкна и десетте цели, само че остана на 1:07 мин. от спечелилия.

Йоханес Бьо приключи на разочароващото 14-о място с две неточности и пасив от 1:22.4 мин. Това значително постави завършек на очакванията му да прекъсне превъзходството на Фуркад в Световната купа. Преди последните две надпревари за сезона французинът води в генералното класиране с 1056 точки, а норвежецът е втори с 974.

Бьо заема втората позиция и във всяка една от обособените дисциплини като се изключи самостоятелното, където двамата поделиха първото място. В спринта Фуркад приключи с 384 точки и две задатък пред Бьо.

Преди последното гонене за сезона, което е в събота, французинът има 336 точки и преднина от 26 пред норвежеца. В всеобщия старт, с който в неделя ще бъде комплициран завършек на Световната купа за 2017-18 година, разликата е 54 точки в интерес на първенеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР