Франция забрани използването на петте неоникотиноидни пестициди, за които се

...
Франция забрани използването на петте неоникотиноидни пестициди, за които се
Коментари Харесай

Франция забрани петте пестициди - убийци на пчели

Франция забрани потреблението на петте неоникотиноидни пестициди, за които се счита, че предизвикват гибелта на пчелите. Решението 
идва на фона на обстоятелството, че в международен мащаб популацията на пчелите понижава с притеснителни темпове, написа Военновъздушни сили.

Пчелите са главно звено в хранителната верига, а оцеляването на над 85% от растителните типове на планетата е директно обвързвано с опрашващите инсекти. Всеки трети плод, който консумираме, съществува поради опрашването, осъществено от пчели и други инсекти. Без пчелите разнообразието от храна ще намалее с близо една трета. 

Фактори като загубата на хабитати, суша и световното стопляне способстват за така наречен синдром на празния кошер (Colony Collapse Disorder), само че безспорно основният палач на пчелите са пестицидите.

Неоникотиноидните пестициди са препарат за заличаване на инсекти, който съдържа никотин и влияe върху избрани рецептори в невронния синапс. Те са най-много токсични за безгръбначните животни (в това число и насекомите) и по-малко за бозайниците, птиците и други по-висши организми.

Доскоро се смяташе, че неоникотиноидите имат ниска токсичност за потребните инсекти каквито са пчелите, само че нови изследвания опровергават това изказване. В пчелния прашец са открити над 150 разнообразни типа останки от химикали – един   “смъртоносен коктейл от пестициди ”, съгласно експерта по апикултура към Калифорнийския университет Ерик Мусен.  

Световни компании като Bayer (които имат водача в биотехнологиите Monsanto), Syngenta, BASF, Dow и DuPont отхвърлят химическите им артикули да вредят на пчелните колонии, макар явната връзка сред неоникотиноидите и синдрома на празния кошер.

Синдромът на празния кошер е феномен, който се появява, когато болшинството от пчелите-работнички в една колония изчезнат и в нея останат единствено пчелата-майка и няколко пчели-работнички, които да се грижат за оплодените яйца и за своята кралица.  Учените се пробват да обяснят аргументите за феномена още от 2006 година насам, когато той е разказан за първи път.

Проучванията на доктор Алекс Лу от факултета по “Екология и запазване на околната среда ” към Харвардския университет целят да потвърдят връзката сред неоникотиноидите и изгубването на пчелните колонии. В продължение на една година (2012-2013 г.) доктор Лу изследва 18 кошера с пчели, изложени на два типа неоникотиноиди – клотианидин и имидаклоприд. Резултатът? Шест от общо дванайсетте, изложени на неоникотиноиди колонии, напуснали кошерите си.

Други изследвания откриват, че въпреки и да не унищожава мигновено пчелните колонии, натрупването на неоникотиноиди след време води до тяхната крах. Според учените пестицидите са изключително нездравословни за пчелата-майка като доста понижат репродуктивната й функционалност.

За да схванат какво тъкмо се случва с пчелите, група канадски учени от Университета Йорк в Торонто употребявали лаборатория навън (далече от посевите с царевица) като в продължение на 12 седмици излагали пчелите на действието на пестицида клотианидин. Оказало се, че макар следените дози, насекомите почнали да страдат. Защитните им механизми били отслабени, доста от пчелите-работнички почнали да се застояват в кошера и възможностите им за оцеляване намалели. Пчелите изгубили и своята кралица, чиито яйца подсигуряват оцеляването на колонията.

Макар че Европейски Съюз забрани използването на три (клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам) от общо петте неоникотиноидни пестициди, причиняващи гибелта на пчелите, Франция взе решение да забрани потреблението и на петте вредители както върху посевите навън по този начин и в парниците. В отчет на организацията за публично здраве на Франция ANSES се споделя, че “съществуват задоволително на брой и безвредни други възможности на неоникотиноидите и че би трябвало да се работи със, а не против природата. ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР