Франция, САЩ и Великобритания представиха вчера на 12-те си партньори

...
Франция, САЩ и Великобритания представиха вчера на 12-те си партньори
Коментари Харесай

Франция, САЩ и Великобритания представиха в СС на ООН проект на резолюция за Сирия

Франция, Съединени американски щати и Англия показаха през вчерашния ден на 12-те си сътрудници в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации план за резолюция за Сирия, включваща основаването на нов механизъм за следствие на използването на химическо оръжие, оповестиха дипломатически източници, представени от Франс прес.

Преговорите по текста, редактиран от Франция, стартират на следващия ден. Дата за гласоподаване още не е избрана, тъй като Париж желае да даде време за "истински договаряния ", съгласно източниците.

За първи път в Съвета се предлага текст, сплотяващ химически, филантропичен и политически аспект на уреждането на седемгодишния спор. Целта не е "да се трансформира уравнението ", нито да се "компилират " към този момент съществуващи текстове, а да се покаже, че западната военна намеса в Сирия "служи на политическа тактика ", акцентира посланик, представен от Агенция Франс Прес.

Проектът бе публикуван измежду членовете на Съвета по-малко от 24 часа след ракетните удари. Реакцията на Русия на "ограничените военни дейности " на западните сили е била "минималистична ", счита западен посланик, което съгласно него дава вяра, че Москва ще сътрудничи по новата резоюция.

Текстът, с който организацията разполага, осъжда най-категорично всички случаи на приложимост на химическо оръжие в Сирия, изключително офанзивата на 7 април в Дума, и планува основаването на самостоятелен механизъм за следствие и изтъкване на виновните "въз основа на правилата на безпристрастност и професионализъм ".

Той изисква също по този начин Сирия да сътрудничи напълно на Организацията за възбрана на химическите оръжия.

По отношение на филантропичната помощ планът приканва да бъде открито "трайно преустановяване на огъня " и всички страни членки да употребяват въздействието си за неговото използване. Текстът изисква "хуманитарен достъп без ограничавания " в цяла Сирия и опцията за "медицински евакуации при положение на нужда ".

В политическия аспект планът изисква "сирийските управляващи да се включат в междусирийски договаряния добросъвестно, градивно и без предварителни условия ", продължавайки последните полемики от 3 март в Женева. Тези договаряния, които в този момент са в мъртва точка, би трябвало да обиден ръководството, конституционния въпрос, изборите, контратероризма и ограниченията за доверие.

Накрая текстът задължава генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да рапортува за осъществяването в 15-дневен период след приемането му.

Съветът за сигурност през вчерашния ден отхвърли съветската проекторезолюция, призоваваща за наказание на "агресията " на Съединени американски щати, Англия и Франция против Сирия - избор, отразяващ поддръжката за съюзническите удари по химически обекти. Но вотът в края на незабавното съвещание, свикано от Русия, също по този начин още веднъж показва парализата на най-могъщия орган на международната организация в оправянето със сирийския спор, отбелязва АП.

Само две страни поддържаха Русия - Китай и Боливия.

Осем страни членки гласоподаваха срещу съветския план - Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Англия, Холандия, Швеция, Кувейт, Полша и Кот Д'Ивоар. Четири страни се въздържаха - Етиопия, Казахстан, Екваториална Гвинея и Перу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР