Франция проучва начини за премахване на възрастовата граница за кандидати

...
Франция проучва начини за премахване на възрастовата граница за кандидати
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Франция с безпрецедентен ход заради Кристалина Георгиева

Франция изследва способи за унищожаване на възрастовата граница за претенденти за началник на МВФ -реформа, която би могла да почисти пътя на Кристалина Георгиева като компромисен избор за поста. Това оповестява през днешния ден " Файненшъл Таймс ", представена от economic.bg. 

Бруно Льо Мьор, финансовият министър на Франция, неофициално е загатнал името на Георгиева на среща на финансовите министри от Г-7 в Шантили предходната седмица, съгласно информация от трима европейски чиновници, единствено с цел да се подчертае възрастовото ограничаване за ръководството на МВФ като правна спънка.

Уставът на МВФ гласи, че ръководещият шеф би трябвало да е на възраст под 65 години, когато е назначен и не може да извършва длъжността „ след 70-ия си рожден ден “. Правилото дисквалифицира 65-годишната българка Георгиева,сега изпълнителен шеф на Световната банка, както и Марио Драги, 71-годишният президент на Европейската централна банка.

Без да се ангажират с кандидатурата на Георгиева, френски представители във Вашингтон са предложили да се трансформират вътрешните правила. Ако концепцията събере поддръжка, тя може да бъде подложена на гласоподаване в борда на МВФ още тази седмица.

„ Те я виждат като вероятен компромис и желаят да се промени възрастовата граница “, разяснява върховен посланик от Европейски Съюз кандидатурата на Георгиева.

Името на Георгиева се появи след назначението на Кристин Лагард за президент на ЕЦБ след осем години отпред на МВФ. Миналата седмица Лагард разгласи, че оставката й ще влезе в действие на 12 септември, оставяйки относително малко време на МВФ да откри заместител.

Бруно льо Мер е избран да води разискванията сред европейските страни по отношение на ролята на МВФ и желае да резервира всички жизнеспособни благоприятни условия. Неуспехът да се откри обща позиция може съществено да навреди на претенциите на Европа за тази позиция, разяснява ФТ.

" Най-глупавото нещо, което можем да създадем, е да не реализираме единодушие за общ претендент ", разяснява почитан представител от европейско държавно управление.

По традиция постът шеф на МВФ се дава на европеец, до момента в който този на шефа на Световната банка е определян от Съединени американски щати.

Френски служител съобщи, че льо Мер „ няма желан претендент “ и ще играе „ безпристрастна “ координационна роля.

Йерун Дийселблум, някогашен холандски ръководител на еврогрупата на финансовите министри от еврозоната, се обрисува като желана кандидатура, само че е изправен пред опозиция от Рим и други южно-европейски столици.

Марк Карни, който е шеф на Банката на Англий, само че е роден в Канада, се бори да убеди европейските политици, че може да бъде " европейски претендент ", тъй като има паспорти от Англия и Ирландия. " Той е навън ", съобщи почитан чиновник на министерството на финансите на страна от еврозоната.

Междувременно северните държави-членки се оплакват, че Франция и Южна Европа са прекалено показани в ЕЦБ и в определянето на икономическата политика на Европейски Съюз. Един посланик от Европейски Съюз сподели: „ С финансовата архитектура на Европа де факто се ръководи от Средиземноморския съюз, време е северът да се утвърди. “

Георгиева е едно от имената, които се чака да бъдат тествани през идващите седмици. Тя има опит в интернационалната политика и стопанска система, защото в този момент управлява Световната банка и има шестгодишен мандат като европейски комисар в Брюксел.

Недостатък ще бъде относителната липса на опит в региона на финансовите пазари и политиките за макроикономическа непоклатимост - съществени за МВФ. Някои европейски страни също упорстват шеф на МВФ да стане някогашен финансов министър с опит в оправянето с финансови рецесии.

Георгиева предлага на Европа опция да резервира водачеството във Фонда, като в същото време съставлява страните от Централна и Източна Европа.

В същото време тя не е свързвана с политиката на строги икономии като Дийселблум, който отговаряше за избавителната стратегия на Гърция.

Препятствието с условието за възраст може да бъде мъчно преодоляно. Промените в устава не са условност, защото изискват утвърждение от изпълнителния съвет на МВФ, който се състои от 24 представители, само че и от неговия по-широк директорски съвет, който включва представители на всяка страна-членка.

През 2011 година, когато Кристин Лагард завоюва първия си мандат като началник на МВФ след неочакваната оставка на Доминик Строс-Кан, нейният противник за поста Стенли Фишер, шеф на Банката на Израел, частично беше блокиран, тъй като не съумя да отговори на възрастовите условия.

Очаква се Георгиева също по този начин да бъде в добра позиция да подсигурява поддръжката на администрацията на Тръмп или най-малко уверението, че Вашингтон няма да наложи несъгласие.

По време на мандата си като основен изпълнителен шеф на Световната банка през последните две години, Георгиева имаше чести взаимоотношения с администрацията на Тръмп, защото помагаше за договарянето на поддръжка за нарастването на капитала на институцията в размер на 13 милиарда $, напомня ФТ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР