Франция отдава почит към паметта на обезглавения от екстремист преди

...
Франция отдава почит към паметта на обезглавения от екстремист преди
Коментари Харесай

Франция отдава почит на учителя Самюел Пати на годишнината от смъртта му

Франция отдава респект към паметта на обезглавения от екстремист преди година преподавател Самюел Пати. Той беше погубен от ислямистки терорист с чеченски генезис поради урок за свободата на словото.В него Пати сподели на учениците карикатури на пророка Мохамед. Нападателят беше премахнат от полицията

С възгласи " Свобода ", френски възпитаници уважиха паметта на убития учител по история и география Самюел Пати. Специални занаятия имаше в цялата страна в навечерието на първата годишнина от гибелта му.

На мястото на убийството на 47 годишния Пати, покрай учебното заведение във френската столиця в което е работил, могат да се видят цветя и надпис " Аз съм преподавател ".

В парижкото предградие,където е живял учителят също имаше възпоменателна гала.

В министерството на образованието беше открита паметна плоча. На нея е изписано, че Пати е погубен от ислямистки терорист,защото е преподавал и защитавал полезностите на Републиката, каквато е свободата на изложение.

" Скъпо семейство на Самюел Пати, 16-ти октомври 2020 година, ме беляза вечно като министър-председател,тя беляза цяла Франция и с нея най-дълбоките полезности на нашия републикански и либерален блян. Учител от нашето светско, гратис и наложително учебно заведение, най-ценнното богатство на нашето общо завещание, този преподавател беше погубен при отвратителни условия в името на варварско мракобесие ", съобщи министър председателят на Франция Жан Кастекс.

Президентът Макрон по-късно приема близки на Пати в Елисейския замък.
Парижкото кметство преименува площад в Латинския квартал на името на убития учител.

Министърът на образованието участва на възпоменанието в колежа на Пати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР