Франция отбеляза вчера 200 години от смъртта на Наполеон Бонапарт

...
Франция отбеляза вчера 200 години от смъртта на Наполеон Бонапарт
Коментари Харесай

Франция отбеляза 200 години от смъртта на Наполеон Бонапарт

Франция означи през вчерашния ден 200 години от гибелта на Наполеон Бонапарт - една годишнина, която съживи дебатите към тази комплицирана и противоречива фигура в историята на страната, оповестиха международните организации.

Президентът Еманюел Макрон оглави възпоменателната гала, като произнесе слово във Френския институт и постави цветя на гробницата на Наполеон в монументалния комплекс Дома на инвалидите в Париж.

" Наполеон Бонапарт е част от нас, тъй като неговото име продължава да вълнува мозъците и през днешния ден ", съобщи Макрон в речта си пред поканените на церемонията членове на държавното управление, ръководителите на двете камари на Народното събрание, потомци на Наполеон, учени и студенти. " Уроците на този боен и политически активист, строител и модернизатор на Франция резервират смисъла си и до през днешния ден ", означи френският президент.

По думите на Макрон, Наполеон е " заложил политическите и административни основи " на Франция в днешния й тип, учредявайки институциите на префектите, централната банка, създавайки гражданския кодекс и редица държавни структури. В същото време Макрон осъди възобновяване на робството във френските колонии от Наполеон през 1802 година, което той окачестви като " изменничество на духа на Просвещението " и което е отстранено през 1848 година при Втората република. Това наказание беше предстоящо в Гваделупа, Мартиника и Реюнион, френски отвъдморски територии, където доста поданици са потомци на плебеи, отбелязва Франс прес.

Макрон прикани да не се вършат опити да се изтрие предишното единствено по тази причина, че някои се пробват да съдят за него, ръководейки се от критериите на сегашното.

 Статуята на Наполеон пред Френската академия
Статуята на Наполеон пред Френската академия
Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР