Франция официално опроверга информация на британския вестник Телеграф, че е

...
Франция официално опроверга информация на британския вестник Телеграф, че е
Коментари Харесай

Радев на годишната сесия на ООН: Глобалните предизвикателства изискват общи действия

Франция публично опроверга информация на английския вестник " Телеграф ", че е подготвена да отстъпи на Европейския съюз мястото си като непрекъснат член в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в случай че Брюксел поддържа проектите на Париж за европейска войска.

Новината идва на фона на годишната сесия на Общото заседание на Световната организация в Ню Йорк. " Безпрецедентните световни провокации изискват общи дейности на интернационалната общественост ", уточни в изявлението си българският президент Румен Радев.

Неотложни задания пред Организация на обединените нации са оправянето с ковид, възобновяване на международната стопанска система, битката с климатичните промени, противодействието против тероризма и трансграничната престъпност, нарасналата киберсигурност, добави Румен Радев.

Той акцентира потребността от гарантиране на веригите за доставки, опазването на сериозната инфраструктура и енергийните мрежи и готовността за справяне с пандемии и естествени бедствия. Румен Радев открои зачитането на човешките права като значителен фактор за реализиране на резистентност на сигурността, просперитета и мира, а реформирането на Организация на обединените нации - като основен инструмент за справяне с световните провокации.

" Подкрепяме всеобхватната промяна във всички сфери на активност на организацията. България приветства отчета на генералния секретар " Нашият общ дневен ред ". Особено похвално за нас е, че той е насочен към бъдещето, с явен фокус върху младежта, тъй като решенията, вземани през днешния ден, ще предопределят живота на идните генерации. България е мощно ангажирана с финансовите си отговорности към Организация на обединените нации ", съобщи президентът Румен Радев.

Съединените щати ще дарят в допълнение 500 милиона ваксини против COVID-19 на други страни. Президентът Байдън през днешния ден е хазаин на виртуална среща на върха за битката с патогена. С новия ангажимент приносът на Вашингтон за имунизация на останалия свят възлиза на един милиард дози.

Пред Общото заседание представителите на Филипините и Индонезия подлагаха на критика проектите на богатите страни за бустерни инжекции на фона на голям брой неимунизирани в разрастващите се страни. Китай даде обещание до края на годината да обезпечи два милиарда дози за останалия свят.

В речта си пред Организация на обединените нации президентът Си Дзинпин разгласи, че Китай престава да строи електроцентрали на въглища в чужбина, като част от световните старания против климатичните промени. Китайският водач уточни, че демокрацията не е особено право, непокътнато за обособена страна, а право на народите във всички страни.

" Последните събития на интернационалната сцена още веднъж демонстрираха, че външната военна интервенция и по този начин наречената демократична промяна носят единствено щета. Трябва да насърчаваме мира, развиването, равенството, справедливостта, демокрацията и свободата като общи полезности за човечеството ", добави президентът на Китай Си Дзинпин.

Пред Общото заседание на Организация на обединените нации новият ирански президент изрази подготвеност за възобновяване в близко бъдеще на шестстранните договаряния по нуклеарната стратегия на Техеран, прекратени от юни. Крайната им цел обаче би трябвало да е анулация на всички наказания, уточни Ебрахим Раиси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР