Франция иска да затегне правилата за придобивания, за да защити

...
Франция иска да затегне правилата за придобивания, за да защити
Коментари Харесай

Франция иска да затегне правилата за чуждестранни придобивания

Франция желае да затегне разпоредбите за придобивания, с цел да отбрани компании, считани за стратегически, съобщи " Ройтерс ".

В широкообхватен законопроект за бизнеса, който ще се разисква през есента, държавното управление предлага да се разшири обсега за държавна интервенция и доста да се усили потреблението на така наречен златни акции за отбрана на националните ползи.

Според предложенията финансовият министър ще може да постанова санкции на вложители, които не са поискали авансово утвърждение за закупуването на дялове във френски компании, за които се счита, че са от стратегически интерес. Глобите ще могат да доближават 10% от годишните облаги на въпросните компании съгласно чернова на законопроекта, забелязана от " Ройтерс ". Министърът ще може също така да приключва правото на гласоподаване на вложителите или да назначава особено доверено лице като част от защитните ограничения.

Предложението идва, откакто няколко национални компании, като производителя на високоскоростни влакове Alstom и производителя на телеком съоръжение Alcatel-Lucent, смениха притежателите си със покупко-продажби, считани от високопоставени политици за нечестни или нездравословни за страната.

Тези и други покупко-продажби провокираха национална полемика за средствата, с които държавното управление разполага, с цел да спре сходни покупки и доведоха до парламентарни следствия, които обърнаха внимание на неналичието на законодателен уред, сходен на този в Съединени американски щати. Там съществува Комисия за непознатите вложения, която разполага с необятни пълномощия за интервенция и блокиране на задгранични придобивания.

През 2017 година директните вложения от Съединени американски щати и Китай във Франция се усилиха с повече от 25% съгласно комерсиалната организация Business France. Т.нар. златни акции дават специфични права на гласоподаване и опцията да се блокират евентуални придобивания.

Не единствено Франция се пробва да затегне разпоредбите. Германия, която се уплаши от придобиването на високотехнологичната компания Kuka от китайската Midea, стана първата страна от Европейски Съюз, стегнала разпоредбите си предходната година и в този момент обмисля да намали прага, при който може да се намеси. Според новите правила държавното управление може да блокира дейности, които основават риск значими технологии да бъдат изнесени на открито. Миналата година Италия одобри нов закон, с цел да отбрани фирмите си от враждебни придобивания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР