Франция и Италия изпратиха помощ за фаталните пожари в Португалия

...
Франция и Италия изпратиха помощ за фаталните пожари в Португалия
Коментари Харесай

Вечерни новини: 19 юни

Франция и Италия изпратиха помощ за съдбовните пожари в Португалия

Инфографика
Увеличаване

Преглед на оригинала Автор: Капитал
Смаляване

65.6
млн. души по света са напуснали домовете си и са се трансформирали в бежанци през 2016 година поради военни спорове, принуждение и гонене, като съществена част от тях са от Сирия и Южен Судан. Броят им е " невиждано висок ", оповестяват от Организация на обединените нации.Франция и Италия изпратиха помощ за съдбовните пожари в Португалия
Повече от 1500 пожарникари в Португалия не престават следващ ден борбата с горските пожари в централните елементи на страната, лишили живота на 62 души. В понеделник дойдоха самолети за битка с огнената буря от Португалия, Франция и Италия в границите на програмата за съдействие на Европейския съюз, заяви " Асошиейтед прес ". В неделя в страната бе разгласен тридневен народен печал за починалите в събота през нощта 62 души в пожара край Педрогао Гранд (на към 150 км северно от Лисабон), който е най-смъртоносният до този миг и който към момента не е локализиран. В гасенето му вземат участие 1000 пожарникари. Температури от над 40 градуса по Целзий, мощни ветрове и сухата горска околност, където не е валяло от седмици, спомагат за разгарянето на пожарите.

Протестът на чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще бъде на 5 юли, заяви пред БНР зам.-председателят на синдиката на Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) Генадий Тенев. Тъй като служителите на реда нямат право да стачкуват дейно, те ще се съберат за шествие в центъра на София и в него ще се включат единствено тези чиновници, които са в отмора. Синдикатът разгласи, че стартира подготовка за митинги след изявлението на вътрешния министър Валентин Радев, че е неудовлетворен от сделката сред заместника му Стефан Балабанов с представителите на синдикатите за нарастване на заплатите в системата. Тя бе реализирана на съвещанието на съвета за обществено партньорство. В отворено писмо до медиите СФСМВР предложения Радев на договаряния за решение на казуса. Според тях позицията му " буди неразбиране ".

Илюстрация
Mария Габриел

Увеличаване

Mария Габриел

Автор: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Смаляване
Българският претендент за комисар по въпросите на цифровата стопанска система Мария Габриел ще бъде изслушана обществено във вторник в Брюксел. В продължение на три часа тя би трябвало да показа пред няколко парламентарни комисии визията си за поста, за който е номинирана, и да дава отговор на задаваните й въпроси. В сряда координаторите на комисиите ща обсъдят резултата от чуването, с цел да могат техните ръководители да осведомят ръководителя на Народното събрание за решението им. Парламентът ще гласоподава в пленарната зала през юли дали да утвърди нейното встъпване в служба. От предварителните отговори на Мария Габриел на сложени й въпроси по отношение на чуването излиза наяве, че акцент в работата й е са ограничения против " подправените вести " и поощряване още повече на самодейните ограничения от страна на онлайн платформите и обществените мрежи. Друго направление, в което българският претендент за еврокомисар дава обещание да насочи старания, е противопоставяне на акциите за дезинформация оттатък границите на Европейски Съюз.

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров е внесъл две кандидатури за членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Това са зам. апелативният прокурор на София Йордан Стоев и столичния юрист Боян Новански. И двете оферти са за членове на съдийската гилдия (парламентът има квота от шест членове там), което е необичайно, тъй като Стоев е настоящ прокурор. Най-вероятно водачът на " Aтака ", през който минават огромна част от обвързваните с Движение за права и свободи назначения, е употребявал една и съща бланка за номинациите, тъй като в тази на Стоев написа, че той е... дълготраен юрист. Стоев е приключил милиционерското учебно заведение в Пазарджик, а след това право в Академията на Министерство на вътрешните работи. Влиза в системата на Министерство на вътрешните работи като следовател през 1994 година, само че седем години по-късно напуща, с цел да работи за малко като юрист. През 2004 година се връща като зам.-директор на Столичната следствена работа, а в този момент е зам. апелативен прокурор на София. Той бе прокурорът, който удостовери на втора инстанция отхвърли на прокурор Боряна Бецова да образува досъдебно произвеждане по сигнала на " Протестна мрежа " против Делян Пеевски. Другият номиниран - Боян Новански, е юрист в София. Той стана прочут преди десетина години, когато беше бранител по делото против притежателя на торент уеб страницата " Арена " Елиан Гешев.

Специализираният съд не съумя да даде ход на делото за атентата отпреди повече от четири години на летище Сарафово в Бургас. Причината е нередовно приканване на част от потърпевшите израелски жители и едно от юридическите лица. Също по този начин българският юрист на израелците е извел пред съда справедливи аргументи за своето неявяване и желанието си делото да не стартира. Обвинителният акт по делото " Сарафово " беше импортиран в съда тъкмо четири години след атентата на летището в Бургас от 18 юли 2012 година При него починаха петима израелски туристи и българският им водач Мустафа Кьосов, както и самият нападател, разпознат като Хасан ел Хадж Хасан. Други 35 души бяха ранени. Следващият опит делото да тръгне ще бъде на 18 юли, като съвещанието ще се организира в Окръжен съд - Бургас.

Американският софтуерен тръст SpaceX отсрочи изстрелването на първия български геостационарен информационен спътник заради нужда от замяна на клапан на ракетата и разгласи нови вероятни дати за изстрелването - 23 и 24 юни, заяви компанията на Илън Мъск. BulgariaSat-1 е първият в историята на страната геостационарен информационен спътник. Той ще бъде ситуиран на българската орбитална позиция и ще обезпечава непосредствено до домовете телевизионни и информационни услуги на Балканите и в други европейски райони. BulgariaSat-1 ще бъде вторият в света спътник, изведен в Космоса от към този момент летяла ракета-носител - " Фалкон 9 ".

" Булгартабак холдинг " може да си смени името
Смяна на името от " Булгартабак холдинг " на " БТ холдинг " предлага акционерът с 12.22% в сдружението " Ти Ай холдинг ФЗЕ ", Дубай. Това демонстрира обновената покана за общо заседание на акционерите на 29 юни 2017 година Дубайският акционер е един от тези, които се смятат за свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. На събранието ще се гласоподава и дял за 42.8 млн. лева, както и за покупката на двете дъщерни сдружения " София-БТ " и " Плевен Булгартабак " от " Благоевград БТ ". Цената на двете сдружения е избрана на обща стойност 103 млн. лева, което действително ще отклони още финансов запас към компанията майка.

" Софарма " с още една стъпка към регистрацията на " Табекс " в Съединени американски щати
" Софарма " направи още една стъпка към регистрацията и последващото развиване на продукта й за отричане от тютюнопушенето " Табекс ". Вливането на компанията покупател на дяловете на " Софарма " Achieve Life Sciences в OncoGenex Pharmaceuticals завърши с утвърждението на преобразуването от Американската комисия по скъпите бумаги и тържищата, заяви Investor.bg, като цитира съобщение на фармацевтичната компания до БФБ – София. Акционерите на OncoGenex ще гласоподават преобразуването на 1 август 2017 година, а в резултат на това новообразуваната компания ще стартира да се търгува на NASDAQ с тикер ACHV. " Софарма " ще има към 3.5% в новообразуваната компания, която ще се стреми да започва стъпките за регистрация на продукта " Табекс " в Американската организация за храните и медикаментите още през 2017 година Медикаментът е с растителен генезис.

Между частните пенсионни фондове са трансферирани 129 млн. лева
За първото тримесечие на 2017 година в пенсионноосигурителните сдружения в България са подадени общо 61 488 заявки за смяна на присъединяване и прекачване на средства от един пенсионен фонд в различен, заяви ръководство " Осигурителен контрол " на Комисията за финансов контрол. През отчетния интервал броят на лицата, трансформирали присъединяване си в универсалните пенсионни фондове, е 47 627, а на тези в професионалните – 3287. Общата сума на трансферираните средства на обезпечени лица с променено присъединяване, подали заявки през първото тримесечие на годината, е 129.3 млн. лева - от тях 115.8 млн. лева в универсалните фондове, 12.4 млн. лева в професионалните и 1.025 млн. лева в доброволните фондове.

Тръмп се среща с софтуерни водачи в опит да модернизира държавното управление
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще се срещне с изпълнителните шефове на някои от най-големите компании в света, измежду които Apple, Amazon, Microsoft и Alphabet, написа Financial Times. Тръмп към този момент няколко пъти приказва за модернизирането на държавното управление и прехвърлянето на работа към частния бранш. Така ще бъдат спестени държавни разноски и ще се реализира по-високо равнище на услугите. От Белия дом оповестиха в петък, че по техните калкулации има опция за понижаване на разноските с 1 трлн. $ през идващите 10 години. На срещата ще участват над 20 представители на софтуерни компании, като това не е първата сходна среща. През май Тръмп сътвори " Консул за американска технология " и подписа заповед за понижаване на натиска от страна на федералното държавно управление към фирмите. Към Белия дом бе основано и Офис за американска иновация, воден от зетя и консултант на Тръмп Джаред Кушнър.

McDonald’s приключва спонсорството си на олимпийските игри
Веригата заведения за хранене за бързо хранене McDonald’s завърши 41-годишен контракт за спонсорство с олимпийските игри, написа Reuters. Това се случва три години преди да изтече действителният период на договорката. За отпадането й разгласи самия Международен олимпийски комитет. Сред аргументите за по-ранното преустановяване са непрекъснато повишаващите се разноски по спонсорството наред с падащите телевизионни рейтинги. McDonald’s най-вероятно ще си спести стотици милиони долари посредством преждевременното излизане от съглашението, което трябваше да продължи до олимпийските игри в Токио през 2020 година Компанията се пробва да се концентрира напълно върху главния си бизнес, прибавянето на нови услуги към него и намаляването на разноски. " В момента преосмисляме всички аспекти на бизнеса ни и взехме решението да приключим взаимоотношенията си с МОК, с цел да се фокусираме върху други цели ", разяснява маркетинговия шеф на McDonald’s Силвия Лагнадо. Първите игри, в които McDonald’s помагаше, бяха през 1968, а към този момент прекратената договорка бе подписана през 1976 година

YouTube взима ограничения поради екстремистки видеа
Гугъл ще вземе ограничения по отношение на по-бързото идентифициране и унищожаване на терористични и екстремистки видеа във видеоплатформата си YouTube, написа Financial Times. Компанията също по този начин ще вземе по-строга позиция и по отношение на видеа, които не са в нарушаване на разпоредбите, само че могат да бъдат счетени за обидни на расова, религиозна и друга основа. Те няма да имат опция да бъдат монетизирани и няма да бъдат предлагани на другите консуматори. От компанията ще назначат още хора, които да се грижат за сигурността и бързите реакции при събаряне на видеоматериалите. " С години работим по идентифицирането и премахването на несъответствуващи материали. Трябва освен ние, само че и цялата промишленост, да разберем, че имаме потребност от повече ограничения за сигурност, в този момент ", разяснява Кент Уокър от Гугъл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР