Франция и Германия предложиха да се реформират правилата за конкуренцията

...
Франция и Германия предложиха да се реформират правилата за конкуренцията
Коментари Харесай

Франция и Германия предлагат право на вето на Съвета при антимонополни решения на ЕК

Франция и Германия предложиха да се реформират разпоредбите за конкуренцията в Европейския съюз. Двете страни желаят да се даде повече власт на Европейския съвет, в това число да му се разреши да постанова несъгласие на някои антимонополни решения на Европейската комисия, оповестяват медии.

Предложението има за цел да помогне на европейските компании по-добре да се конкурират на интернационално равнище посредством определяне на " по-справедливо и по-ефективно поле на международно равнище ".

Това изисква промени в съществуващите европейски правила за конкуренцията. Франция и Германия оферират да се проучат разнообразни разновидности. Да се обмисли дали право на обжалване от Съвета, който може в последна сметка да отхвърли решения на Комисията, може да е уместно при някои избрани случаи, като има прецизни условия, афишира немското финансово министерство в манифест за европейската индустриална тактика, оповестен след среща на финансовите министри на Германия Петер Алтмайер и на Франция Бруно льо Мер.

Предложението идва две седмици след решение на Европейската комисия да блокира съглашение за обединение сред френската транспортна компания Alstom SA и немския софтуерен конгломерат Siemens AG. Според Брюксел съглашението не дава отговор на разпоредбите за конкуренция в Европейски Съюз. След ветото Франция разказа решението като " икономическа неточност ", която обслужва ползите най-вече на Китай. Париж счита, че разпоредбите на Европейски Съюз са " остарели ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР