Франция е сърдита на Австралия заради отказа й да купи

...
Франция е сърдита на Австралия заради отказа й да купи
Коментари Харесай

Как Австралия стана ядрена сила напук на Франция

Франция е ядосана на Австралия поради отхвърли й да купи 12 френски атомни подводници от клас „ Баракуда”. И отзова посланика си от Канбера. Извика и посланика си във Вашингтон.

Австралия разгласи, че ще стане нуклеарна страна с придобиването на 6 или 8 атомни подводници от Обединеното кралство или Съединените щати.

Става въпрос за подводници с атомна енергетическа установка, само че не и за оръжия с нуклеарен военен заряд.

Скандалът е толкоз огромен, че съветските анализатори незабавно оповестиха това за начална фаза от края на НАТО.

Правителството на Макрон отхвърли да има планове за излизане от алианса.

На 15 септември Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати оповестиха създъването на военния съюз AUKUS, който ще възпира Китай в Тихоокеанския район.

Австралия реши да купи атомни подводници, откакто нейните 12 дизелови подводни кораба от клас „ Колинс” / по шведски проект/ демонстрираха, че са безпомощни против един мощен флот.



Френска подводница клас Баракуда

През 2014 години в северната част на страната се появи съветска флотска формация. Подводниците клас „ Колинс” освен че не съумяха да я следват, само че и демонстрираха, че като въоръжение са изцяло безпомощни пред подобен съперник.

„ Искаме да покажем на огромните страни, че може да сме дребни, само че с нас ще би трябвало да се преценяват. Затова ще придобием атомни подводници”, отсече австралийският министър председател Скот Морисън преди няколко дни.



Новите кораби ще могат в продължение на година да плават с 30 възела скорост под вода, без въобще да изплават. Единственият проблем ще е какъв брой храна ще могат да носят със себе си, прецизират специалистите.

Ще бъдат въоръжени със модерни торпеда и всевъзможен тип противокорабни ракети.

Преговорите за френските подводници се точат от 2009 и трябваше да дадат на Канбера невероятни до този миг оръжия, с които да се брани против Китай.

И след 12 години влачене на договорката, на 15 септември австралийското държавно управление разгласи, че я приключва.

Критиките са, че френският план се оскъпи близо 4 пъти през годините. Първоначално се говореше за 25 милиарда австралийски $, по-късно те скочиха на 35, 55 и в този момент към този момент са 98 милиарда – към 58 милиарда щатски $.

„ Проектът на века” както го оповестиха французите, не се реализира и поради доста време, което щеше да отнеме реализацията му.

Френският план „ Баракуда”, който е за 4700-тонни подводници, щеше да се преработва за австралийците и единствено това щеше да отнеме 15 години.

Първата подводница трябваше да влезе в строя през 2035, а последната през 2050.

Австралийците се обръщат към Съединените щати и Англия за подготвени планове за атомни подводни кораби.



Атомна подводница клас Вирджиния

Щатите оферират подводници клас Вирджиния, които са 8700-тонни и 6800-тонните от клас Лос Анджелис.

Англия има готовия план за своите подводници клас Астют. Най-печеливша от сходна договорка ще е Англия, която реализира своята стратегия за атомни подводници и се очакваше да стартира да редуцира личния състав, който ги построи.



През юни по време на визитата си в Париж министър председателят Морисън изрече огромни запаси и терзания по отношение на френския план на Naval Group пред Еманюел Макрон.

60% от нуклеарните подводници трябваше да бъдат издигнат в Австралия. Електрониката им пък бе поръчана на Локхийд Мартин.

С решението да придобие атомни подводни кораби Австралия наруши едно остаряло локално табу, съгласно което в страната на кенгурата не би трябвало да има атомна сила.

Три огромни плана за атомни електростанции до момента са били прекратявани след митинги.

Бившият министър председател Тони Абът съобщи по „ Скай Нюз Аустрейлия”, че се надява, откакто съгражданите му видят какъв брой безвредни са подводниците, да се решат и на идната стъпка – първа атомна електроцентрала.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР