Франсоа Нуге е френски художник, режисьор и професор в Университета

...
Франсоа Нуге е френски художник, режисьор и професор в Университета
Коментари Харесай

Обратната страна на календарчето - изложба на Франсоа Нуге

Франсоа Нуге е френски художник, режисьор и професор в Университета по изкуствата във Франция. От 2015 година той живее сред България и Франция.
“Обратната страна на календарчето” е първата му независима галерия в България.

През 2017 година пандизчия открива странна находка, грижливо скрита в стената на килията му в Софийския централен затвор - джобно календарче от 1981 година, рекламиращо Държавната спестовна каса. Преди тридесет и шест години незнайният му притежател е отбелязвал на него дните до края на присъдата.
Джобните календарчета се появяват през 60-те години на предишния век като част от институционалния порядък, основан да реализира “вярно отражение на материалния свят в човешкото съзнание” (по Иван Еленков, “Орбити на социалистическото всекидневие”, 2018 г.)
Усмивките на моделите, подбрани евентуално през хедхънтинга на шуробаджанащината, излъчват оная безочливост на времето, позволяваща си лекост да популяризира нещо, което по този начин или другояче няма опция.
Незнайни ведомствени художници и фотографи са аранжирали облика на привидната фактичност търсейки внушението за спокойното през днешния ден и светлото на следващия ден.
Веднъж откакто този облик е сниман той се отпечатват на огромни листове - нормално на офсетов щемпел, които след това се лакират или ламинират, а най-после се нарязват или щанцоват и по този начин стигнат до масите.
Какво може да накара един французин да се впечатли от една инцидентно открита сбирка от календарчета. В излъсканата витрина на социалистическото ежедневие той вижда неслучилият се спор с предишното. Конфликтът сред заметените под килима секрети на предишното и носталгията към безгрижни времена.
Платната на Francois Nouguies демонтират облика на ведомствения уют на късния соц. От еклектиката сред поп и експресионизъм изпъква фалша за времето, в което свободата беше в календарчето.
Росен Босев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР