Фотоизложба, показваща красотата на българските народни носии, ще помогне на

...
Фотоизложба, показваща красотата на българските народни носии, ще помогне на
Коментари Харесай

Фотоизложба помага на семейства да имат своя рожба

Фотоизложба, показваща хубостта на българските национални носии, ще помогне на двойки с репродуктивни проблеми от Пловдив да се зарадват на своя рожба.

Всяка закупена снимка ще е в помощ на самодейността " Мечта за дете ". Изложбата се открива на 2 септември от 18 часа в Пловдивския културен институт. Неин създател е Ваня Христова.

„ Танцувам национални танци и се занимавам с снимка от 5 години. Любовта към обектива и националните обичаи ме въодушевиха да изследвам разнообразни обичайни дрехи и места, на които да фотографирам. Истинско прекарване е да усещаш силата на хората, облечени в неповторимите ни носии и в това време обхванати в естествената естествена българска хубост. Чувствам се горда и щастлива българка от това, което очите ми преоткриват посредством обектива. Ще се веселя да споделя магията на българската национална носия с Вас и дружно да подкрепим едно младо семейство да посрещне своята първа рожба! “, споделя надарената дама.

Носията е един от най-характерните детайли от българската национална просвета. Съдържа доста детайли и претекстове от езически вярвания и предания, притегля с красивата везба и мистика. Дрехата има свое обръщение и в орнаментите на българската носия е вплетен избран код, по който да разпознаем района, в който е основана. В предишното характерни елементи от облеклото са давали информация и за общественото и фамилно състояние на мъжа или дамата. Нашите предшественици са вярвали, че обичайните костюми имат магическа мощ и защищават тялото от зло. Цветни, красиви и зареждащи, през днешния ден от ден на ден младежи можем да забележим облечени в тях на фолклорни концерти, публични събития и представяния на българските обичаи, споделя Ваня Христова.

Водещ на изложбата ще бъде Стефи Стаменова – Мисис Баба 2019
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР