Фотофиниш между коалициите Продължаваме промяната - Демократична България и ГЕРБ-СДС

...
Фотофиниш между коалициите Продължаваме промяната - Демократична България и ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Изборната нощ: При паралелното преброяване ГЕРБ вече е първа, "Има такъв народ" остава на ръба

Фотофиниш сред обединенията " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС за първото място и сред партиите Движение за права и свободи и " Възраждане " за третото. Пет сигурни партии в бъдещото Народно заседание и една на ръба - " ИТН " на тв водещия Слави Трифонов.

Това сочат прогнозните данни на социолозите въз основата на анкети на изхода на изборните секции. " Дневник " следи резултатите, първите мнения след вота и поръчките за ново ръководство.

Най-важното от деня четете
Първите мнения гледайте в
На Живо
 Снимката е илюстративна
© Надежда Чипева

Снимката е илюстративна

Обединението за почтени избори " е получило доста и разнообразни сигнали от над 150-те си наблюдаващи в другите рискови секции.

" Имаме всевъзможни сигнали - от хора, които оказват помощ край машината, до много притеснителни за хора, които се разхождат в учебно заведение и им стърчат пари от джобовете. Добрата вест е, че като получим тези сигнали, ние реагираме на тях и ги пускаме към органите. От това имат мигновен резултат ", съобщи в студиото на " Дневник " Никола Тулечки от за почтени избори - самодейност на няколко организации, деятели и публицисти, които се събраха, с цел да борят с изборни измами.

Инициативата съумя да събере над 150 наблюдаващи, които отидоха в рискови секции. " Видяхме по какъв начин много нередности, не толкоз от пазаруване на гласове, единствено заради обстоятелството, че имаше наши наблюдаващи, това усъвършенства процеса ", сподели още Тулечки.

 Движение за права и свободи единствена излезе пред медиите, само че единствено с цел да призове за разговор
© Дневник

Единствената политическа мощ, която даде изказване пред медиите в изборната нощ, беше Движение за права и свободи.

В сбито изказване от централата на партията водачът Мустафа Карадайъ разгласи, че в тази обстановка на българските политици е необходим " разсъдък, отговорност, разговор ".

Карадайъ отхвърли да дава отговор на съответни въпроси за представянето на придвижването, на което прогнозите на социолозите дават трета позиция след предварителните парламентарни избори на 2 април, само че с минимална преднина пред " Възраждане ".

Попитан за изказването на вътрешния министър Иван Демерджиев, съгласно което най-вече сигнали за търговия с гласове през днешния ден са получени за ГЕРБ и Движение за права и свободи, водачът на Движение за права и свободи увери, че поема ангажимент всеки сигнал всеки сигнал да бъде тестван и " всеки извършител на закона да понесе отговорността си с цялата суровост на закона ".

 Видеонаблюдението сработва в едвам половината секции
© ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Само в към половината секции в страната видеонаблюдението е допустимо след края на изборния ден. Със устойчиво лъчение сега са 6 500, оповестяват от министерството на електронното ръководство и показват, че казусът е главно с интернет връзката.

Проверка на " Дневник " на уеб страницата evideo.bg сподели, че в огромна част от секциите видеонаблюдението не е допустимо. Там, където то бе осъществено, се виждат членове на секции, които броят бюлетините, само че не съблюдават методическите инструкции на Централната изборна комисия (ЦИК). За този проблем заяви и представителят на комисията Росица Матева пред Българска национална телевизия. Въпреки че камерите обезпечават и тон, при някои от тях не могат да се схванат диалозите сред тях.

Видеонаблюдение бе обезпечено за общо 11 353 секции. От помощния център на министерството са се отзовали на 150 сигнала за проблеми, оповестява БНР.

 Илия Кръстев, ръководител на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии в България и Никола Янков от
© Юлия Лазарова

Илия Кръстев, ръководител на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии в България и Никола Янков от " Експат капитал "

Представители на бизнеса - Илия Кръстев, ръководител на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии в България и Никола Янков от " Експат капитал " считат, че предварителните резултати от петите предварителни избори не обрисуват нова и друга картина за опциите за образуване на държавно управление.

По време на акцията и на други компании приканиха политическите -партии да създадат всичко допустимо да образуват държавно управление.

" Няма никаква разлика спрямо предходните избори. Нямаме никакви непознати вложения в България, тъй като не е ясно в коя група е България - дали е за НАТО, дали е с Русия ", съобщи Никола Янков.

 Добромир Иванов, BESCO: Няма социална поддръжка да се върви непрекъснато на избори Добромир Иванов, BESCO: Няма социална поддръжка да се върви непрекъснато на избори

" За две години това са петите избори, една парламентарна република оперира като една непарламентарна. Отвън изглеждаме трагично, поради обстоятелството, какви са позициите на служебното държавно управление. Паралелно, с изключение на очевидните световни провокации, имаме доста провокации, като напримет това, ккакво се случва с изкуствения разсъдък, само че кой го разисква ", счита Илия Кръстев.

" В тази акция видяхме, че значимите тематики не се разискват. Говори се кой е добър и кой е неприятен. Има ли партия, която приказва за фантазията за България? Коя партия приказва за обучение, водим диалог в кой клас кое произведение се учи? ", разяснява още Кръстев.

Според него в случай че няма държавно управление в този момент, се влиза в предизборна акция до есента, когато ще са парламентарните избори. " Шенген и Еврозоната няма да станат, ще се отсрочат за неразбираемо по кое време. Имаме проекта за резистентност и развиване, по който сме толкоз обратно ", съобщи още Кръстев.

Двамата представители на бизнеса се сплотиха, че в социолозите са уцелилите резултатите.

" Няма значение какъв цвят е котката, значимото е да лови мишки ", съобщи Янков на въпроса дали ще има държавно управление и какво би трябвало да е. " Предизивкателствата в България са доста съществени. Залагаме на картата бъдещото на последващо потомство българи. Президентът Румен Радев, доколкото разбирам, съобщи, че ще завърти бързо въртележката (бел. ред. с предоставяне на мандати - бел.ред.) Жалко, че не беше реалистично упованието, че водещите партии да влязат в градивен диалог преди изборите, в този момент ще им би трябвало време ", сподели още Янков.

 Промяна в челото, само че без основна разлика в прогнозните мандати
© Дневник

Паралелното броене на гласовете, оповестено от " Алфа Рисърч " и " Маркет Линкс ", изпраща ГЕРБ преди всичко в предварителните избори на 2 април.

" Маркет Линкс " удостоверява прогнозата си от екзит пола, в която даваше преднина на ГЕРБ-СДС, като при 50 % редом преброяване на гласовете резултатът е 25.1% против 24.5% за " Продължаваме промяната - Демократична България ". Разликата сред Движение за права и свободи и " Възраждане " също остава дребна - 13.9% против 13.5%, а пета е Българска социалистическа партия.

При " Алфа рисърч " при 50 % на паралелното преброяване " Продължаваме промяната - Демократична България " отстъпва шампионата и спада до 24.8 против 25.9 на 100 от гласовете за ГЕРБ. Движение за права и свободи води с 0.1 процентни пункта на " Възраждане " (14.1% против 14%), а Българска социалистическа партия има 9.1%.

Промяна в първата позиция има и при " Галъп " - при 70% редом броене ГЕРБ излиза на чело с един процентен пункт преднина пред " Продължаваме промяната - Демократична България " - 24.4% против 23.4%. Движение за права и свободи, на която организацията даваше при екзит пола четвърто място, в този момент се изкачва до третото, въпреки и на минимална отдалеченост пред " Възраждане " - 14.5% към 14.2%. Българска социалистическа партия спада до 9.5%

" ИТН " на Слави Трифонов, на която " Маркет Линкс " в началото даваше да влезе в новия парламент, към този момент остава под 4-процентната преграда. При паралелното преброяване организацията към този момент регистрира резултат от 3.9%. " Алфа Рисърч " регистрира 3.8%, също толкоз дава " Галъп ", където първичната прогноза беше за 4%.


 Първите бюлетини и протоколи в София към този момент са в районната комисия
© Дневник

Първите секционни комисии в София към този момент са занесли протоколите си и чувалите с бюлетините в НДК, където работят районните комисии за 23-и и 25-и регион, оповестява Българска телеграфна агенция.

Повечето секционни комисии още броят бюлетините, а работата им може да бъде следена онлайн на държавния уебсайт.

Пред Българска телеграфна агенция Полина Витанова, секретар на 23-та Районна изборна комисия, разяснява, че бързината на обработката на протоколите от секционните комисии ще зависи от това дали от секционните комисии идват с правилно попълнени протоколи. Около 30 минути лишава въвеждането на резултатите в изчислителния пункт, стана известно от думите ѝ.

Третият столичен регион - 24-ти, ще брои бюлетините и обработва изборните бумаги в зала " Арена Асикс ", известна измежду софиянци като зала " Фестивална ".

 Георги Стойчев
© Георги Кожухаров

Георги Стойчев

" В интервала на чести избори в България, има по-високо доверие в демокрацията, тъй като огромен дял от хората имат вяра, че късите парламенти са по-представителни. От позиция на настройките на хората, това е добър интервал за демокрацията, това е народна власт в деяние. Да похвалим българската народна власт, тъй като тя се оказа устойчива. Това е стрес тест. Натрупва се опит ".

Това съобщи в студиото на " Дневник " шефът на " Отворено общество " Георги Стойчев.

 Георги Стойчев, Георги Стойчев, " Отворено общество ": Ключът за държавно управление е в Бойко Борисов

" Нищо кой знае какъв брой ужасно нещо не се е случило. Единственото е че пропущаме моменти, пропущаме време, пропуснахме да влезем в Шенген, пропуснахме късмет да влезе в еврозонтата ", съобщи Стойчев.

Всичко от изборната нощ -

 Георги Стойчев
© Георги Кожухаров

Георги Стойчев

" Това, което виждам, че в новия парламент, обстановката за сформиране на държавно управление, е като в стаия парламент.
Т.е. държавно управление без ГЕРБ не може да има. Ключът е в водача на партията Бойко Борисов. Без значение дали формулата за това евроатлантическо болшинство ще бъде коалиция или друга, би трябвало да има някакво болшинство ".

Това разяснява шефът на " Отворено общество " Георги Стойчев в студиото на " Дневник " " Ще има ли държавно управление ". Според и " Продължаваме промяната - Демократична България " водят с малко пред ГЕРБ, а в Народното събрание ще влязат общо пет партии, измежду които Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Не е известно дали предходните съдружни сътрудници от " ИТН " ще влязат в Народното събрание, откакто на изборите през октомври 2022 година не съумяха.

Какви са прогнозните мандати -

Според Стойчев е въпрос за един милион $ за какво откакто ръководи толкоз дълго време, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов още веднъж е незаобиколим фактор. Той регистрира, че има смяна на политическата конструкция в България, тъй като така наречен десница ( " Продължаваме промяната Демократична България " ) към този момент също е незаобиколим фактор.

Според Стойчев има втора опция в 49-ия парламент - " да се образува коалиция на старите партии -ГЕРБ - Движение за права и свободи - Българска социалистическа партия, които математически имат задоволително гласове да образуват кабинет, само че това няма да е задоволително влиятелно и да е с добра легитимност. " Хартиената коалиция (ГЕРБ Движение за права и свободи БСП) не е влиятелен вид, тъй като би подкопал легитимността на ГЕРБ - в очите на гласоподавателите на ГЕРЕБ и в сътрудниците отвън граница ", разяснява още Стойчев. Той съобщи, че от дълго време е премината алената линия да се излъчва парламент, който да не може да образува държавно управление.

" Политиците се усещат добре в тази обстановка. По-малкият риск за тях е да не образуват държавно управление и да не вземат участие в кабинет. Удобна за всички обстановка - ГЕРБ е незаобиколим фактор, дружно с Движение за права и свободи и " Възраждане ". Удобна е и за " Продължаваме промяната - Демократична България " - в сходна среда те се трансформират в първа политическа мощ в страната. Пред тях се обрисува вероятността да завоюват изборите в София. Удобна за всички е една по-консервативна политика, в която не се вършат непотребни придвижвания и не се поемат опасности ", счита още Стойчев.

 Иван Демерджиев
© Велко Ангелов

Иван Демерджиев

Има подадени сигнали за търговия с гласове против доста партии, само че най-вече сигнали са получени за ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това съобщи пред Българска национална телевизия вътрешният министър Иван Демерджиев.

" Подчертавам, това са сигнали, дали действително са купувани гласове ще се откри със правосъдните актове ", сподели Демерджиев.

Почти няма партия от участниците на изборите, против която да няма подаден сигнал за търговия с избор.

" Притесненията ми бяха, че с връщането на хартиената бюлетина ще се усилят доста повече опитите да се купуват или манипулират гласове и това се случи. За благополучие дейната работа на полицията докара до формиране на двойно повече досъдебни производства. Имаме и доста повече арестувани по отношение на предните избори ", сподели още министърът.

Днес е имало единствено два сигнала за бомби, като нито един от тях не бил за учебни заведения, в които се гласоподава, заяви вътрешният министър.

 95 машини са дали недостатъци в изборния ден
© Цветелина Белутова, Капитал

Гласуването на 95 машини е прекъснато в границите на изборния ден. Вчера от изборния развой са извадени още 20 устройства, с което броят на спрените машини става 115, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия представителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

" Не сме сигурни, че хартията е повода за това, че се отпечатват бели бюлетини с размазан щемпел или по-къси бюлетини, на които не се отбелязва вотът. Тепърва ще се прави разбор на тези машини ", сподели тя.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев също пред Българска национална телевизия посочи, че и Министерство на вътрешните работи ще ревизира, за какво се е стигнало до проблеми в работата на машините. Той сподели, че поради късното идване на хартията, министерството по този начин и не е съумяло да ревизира нейното качество.

 Ивайло Вълчев
© Георги Кожухаров

Ивайло Вълчев

Партията на Слави Трифонов " ИТН " ще се въздържи от изявления до формалното изговаряне на Централната изборна комисия за резултатите от парламентарния избор. Това съобщи някогашният народен представител и претендент за идващия парламент Ивайло Вълчев.

Според първите данни на социолозите партията е на ръба за влизане в Народното събрание с резултат към 4%.

Вълчев се въздържа да разяснява вероятно присъединяване в ръководеща коалиция. Каза, че партията би подкрепила кабинет, който да показва необятни ползи, а в актуалната комплицирана обстановка България би трябвало да е постоянна, а хората - са спокойни за всекидневието си.

 Опашка удължи изборния ден в един от изборните региони в София
© Георги Кожухаров

Малко преди 21 ч. се разбра, че към момента има места, на които изборният ден продължава, заяви ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова. В столичния 25-и МИР краят на изборния ден бе продължен до 21:00 часа поради опашка от гласуващи.

Тя уточни, че за момента няма данни за проблеми с видеонаблюдението.

По данни на комисията общо 95 машини не са съумели да се включат в изборния ден поради неотстраними проблеми в страната, в тези секции е гласувано единствено с хартиени бюлетини.

В репортаж от Съединени американски щати Би Ти Ви сподели, че гласуването във Вашингтон лишава 30-40 минути на човек, защото в секцията няма машина и се гласоподава единствено на хартия.

 Гласуването публично завърши, видео наблюдението към този момент е в ход
© Дневник

Централната изборна комисия (ЦИК) разгласи публично края на изборния ден. Това става в 21 ч., тъй като към момента имаше секции, пред които чакат хора да гласоподават, заяви ръководителя на комисията Камелия Нейкова, представена от Българска телеграфна агенция.

В секционните изборни комисии стартира броенето на бюлетините, а на профилирания държавен уебсайт към този момент е налично видеонаблюдението на отчитането на гласовете. Това са първите избори в България, на които преброяването на бюлетините - хартиени и от машините за гласоподаване, ще бъде предавано директно в интернет.
Окончателният брой на машините за гласоподаване, които са отказали по време на вота през днешния ден е 95, заяви Нейкова. В тези секции изборите са траяли с хартиени бюлетини, сподели още Нейкова.

 Костадин Костадинов
© Велко Ангелов

Костадин Костадинов

Националистическата проруска групировка " Възраждане " ще поддържа постоянно държавно управление единствено със собствен мандат. Това разгласи водачът на партията Костадин Костадинов пред " Нова телевизия ".

" Политическите организации в България са две: " Възраждане " и всички други. Другите нямат разлика между тях. Готови сме да предложим кабинет на " Възраждане ", разяснява Костадинов и увери, че в идващите парламентарни избори ще са първа политическа мощ и тогава ще предложат състав на държавно управление.

По думите му " Възраждане " непрестанно отваряла очите на хората и доста българи поправяли грешката си от предходни избори. " Статуквото агонизира пред очите ни ", настоя Костадинов, тъй като за партията му дали своят вот близо 500 хиляди гласоподаватели.

Коментира още, че " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ можели " да си създадат едно проамериканско държавно управление ".

Костадинов не се смущава служебното държавно управление на президента Румен Радев да продължи да ръководи, тъй като това разпореждала Конституцията, в случай че не бъде формирано постоянно държавно управление.

 Близо половината от гласувалите за новата коалиция са за общо ръководство с ГЕРБ
© Капитал

Съществена част - 49% от гласувалите за " Продължаваме промяната - Демократична България " поддържат коалиция сред първите две партии, в случай че не могат да ръководят независимо. Това сочат данни от въпрос към дали своят вот на изхода на секциите от " Алфа Рисърч ". 37% от подкрепящите обединението са срещу съюз с партията на Бойко Борисов, а 14% не могат да преценяват.

Сред симпатизантите на ГЕРБ поддръжката е още по-голяма - 65%. Не поддържат 22%, а не могат да преценяват 13%.

Въпросът е задаван и на гласоподаватели на други партии.

Подкрепящи са и гласувалите за Българска социалистическа партия - 48%, измежду социалистите 32% са срещу, а 20% не могат да преценяват.
43% от гласувалите за Движение за права и свободи поддържат управническа коалиция от първите две партии, 41% не могат да преценяват, а 16% са срещу

По-негативно настроени са от " Възраждане " - 53% са срещу, 31% са " за ", а 16% не могат да преценяват.

 Павел Вълчев от
© Юлия Лазарова

Павел Вълчев от " Алфа Рисърч "

Идеята за необятна коалиция среща повече поддръжка при последователите на ГЕРБ, макар че и симпатизантите на обединяването " Продължаваме промяната - Демократична България " я одобряват, макар че слагат изискване за нея. Политическата картина няма да се промени, без значение кой ще е победител в изборите, хората оставиха разрешаването на обстановката в ръцете на политиците.

Това съобщи анализаторът от " Алфа Рисърч " Павел Вълчев в предизборното студио на " Дневник ". Той разяснява първите резултати, които дават дребна преднина на " Продължаваме промяната - Демократична България " пред ГЕРБ, оспорвана е и борбата за третото място, за което се борят " Възраждане " и Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия е с малко над 9 %. Все още не е известно дали в Народното събрание ще влезе " ИТН ". " 88 % от хоратта, които са отишли да гласоподават са отишли, тъй като желаят постоянно държавно управление ", разяснява Вълчев. Според него в София 44 % са дали своят вот за " Продължаваме промяната -Демокрактична България ", до момента в който за ГЕРБ са дали своят вот 26 %. Партията на Бойко Борисов е съумяла да реализира добра готовност, само че главно отвън столицата.

84 % от хората, които на предходните избори са дали своят вот за обединяването, са дали вота си и в този момент за двете партии. " Продължаваме промята - Демократична България " са били подкрепени от най-младите, образованите и хората в София и огромните градове. ГЕРБ са събрали поддръжка на хората над 60 години, в по-малките градове. " При Движение за права и свободи няма изненада - партия, в която мъжете са по-активни, и която е фаворито в селата - 39% от жителите на селата гласоподават за движениет. За тях гласоподават и най-ниско образованите, както и 44 % от ромите ", съобщи още Вълчев.
За " Възраждане " се вижда, че гласоподават също повече мъже, само че до 60 годишна възраст. Забелязва се, че 13 % от хората, които са подкрепили " Български напредък " на предходните избори са дали своят вот в този момент за " Възраждане ", съобщи още Вълчев.


© Георги Кожухаров

Станислав Балабанов от " ИТН " разгласи, че от резултатите на партията, която не влезе в 48-ия парламент, може да се желае и още, само че уточни, че повече мнения ще има,когато се видят окончателните резултати.

" Беше много забавна предизборна акция, ние съумяхме да създадем всичко допустимо да гледаме жителите очи в очи и апелът им на всички места бе еднакъв - сигурност и работещ парламент ", разяснява той пред кореспонденти.

на партията на база на екзитполовете.

Обяви, че партията ще се опита да направи 49-ия парламент работещ. На въпрос какво ще е отношението към партиите, с които дружно управляваха, той уточни, че всички жители не желаят повече да има червени линии на недоразумение.

 Арестувани за търговия с гласове са 120 души
© Велко Ангелов

Общо 120 души са арестувани досега за търговия с гласове, разгласи пред Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Посочи, че се работи по сигнали за пазаруване на гласове против разнообразни партии - в Русе е имало сигнал през днешния ден за корпоративен избор, поръчан от ГЕРБ, в Бургас - против " Продължаваме промяната ", в Кърджали - за Движение за права и свободи.

" Не мога да кажа, че са против една политическа мощ, само че правилно е това да се разяснява, когато приключат досъдебните производства ", разгласи той. Подчерта, че данните от завършилите производства след предните избори, в правосъдните решения от които има посочени поръчители на купени гласове, би трябвало да бъдат оповестени пред обществото.

 Партийните централи отсрочват мненията за след данните от паралелното броене
© Юлия Лазарова

Повечето от партийните централи оповестиха, че ще създадат първите си изказвания след изборите късно довечера или на следващия ден. Политиците към този момент не плануват да приказват пред медиите, до момента в който не излязат данните от паралелното броене на гласовете, което вършат социологическите организации.

По традиция организациите оповестяват в изборната нощ данни минимум три пъти - от анкетите на изхода на изборните секции (т.нар. екзит пол), при 50% редом броене на гласовете и при 100% редом броене.

При извънредно дребните разлики, регистрирани при екзит пола, резултатите могат да се трансформират в по-късните часове. Централната изборна комисия евентуално ще стартира да разгласява резултати от гласуването в България в ранните часове на понеделник, защото ръчното преброяване на гласовете и отчитането на хартиените бюлетини и протоколите ще забави секционните комисии.


Прогнозното систематизиране на мандатите в 49-ото Народно заседание, което социологическите организации демонстрират въз основата на анкетите на изхода на изборните секции, демонстрира, че за управническо болшинство (поне 121 гласа) зад постоянно държавно управление евентуално ще са нужни най-малко три обединения.

Изключение би била композиция сред първия и втория във вота - обединенията " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС (между 130 и 144 мандата). То обаче наподобява математически допустимо, само че.





 Вержиния Велчева
© Юлия Лазарова

Вержиния Велчева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се държи като приключен човек, той ще търси някакво снишаване в опит за минимизиране на вредите за него. Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " би трябвало да резервира единството си до локалните избори.

Това съобщи юристката Вержиния Велчева в изборното студио на " Дневник " " Ще има ли държавно управление ". В него ще бъдат коментирани първите резултати в края на изборния ден и ще се дискутира какви са опциите за сформиране на правителсство.

Засега предварителните резултати демонстрират, че разликата сред ГЕРБ и " Продължавам смяната - Демократична България " е доста дребна, оспорвано е и третото място сред Движение за права и свободи и " Възраждане ". Повече -

 Фотофиниш сред новата коалиция и ГЕРБ преди гласовете от чужбина и пет или шест партии в Народното събрание
© Дневник

Фотофиниш сред обединенията " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС, които приключват изборния ден с резултати от 26.4% и 25.5% от гласовете. Движение за права и свободи и " Възраждане " също са с на практика наедно за третото място. В Народното събрание влиза единствено още една партия - Българска социалистическа партия, с 9.2 на 100 от гласовете.

Това сочат прогнозните резултати от предварителните парламентарни избори на 2 април на социологическата организация " Алфа рисърч ". Те са основани на анкети на изхода на изборните секции и оповестени от ръководещия сътрудник в организацията Боряна Димитрова пред Българска национална телевизия. Другите организации - " Галъп " и " Маркет Линкс " сочат като вероятен участник в новия парламент и " ИТН " на тв водещия Слави Трифонов. Агенциите дават разнопосочни данни от екзит пол с ангажимента, че резултатите може да се трансформират при паралелното броене, което ще стартира да излиза след към час. Данните са единствено от гласуването в България и не регистрират гласовете от чужбина, които занапред ще се регистрират, още повече, че на в Западна Европа и Съединени американски щати гласуването не е приключило към този час. Според " Галъп " Продължаваме промяната - Демократична България " води с 25.3 %, следвана компактно от ГЕРБ-СДС със 24.7%, " Възраждане " - 14.2%, Движение за права и свободи - 13.1%, Българска социалистическа партия - 9.9%, " ИТН " - 4%.

Прогнозата на организация " Маркет Линкс " от екзит пол сочи преднина на ГЕРБ от един процентен пункт пред " Продължаваме промяната Демократична България " - 25.5% против 24.5%. Според организацията в Народното събрание влиза и " ИТН " на Слави Трифонов.

Според прогнозните данни на " Алфа Рисърч " разпределението на мандатите в 49-ото Народно заседание е:

" Продължаваме промяната - Демократична България ": 71
ГЕРБ-СДС: 69
" Възраждане ": 38
Движение за права и свободи: 37
Българска социалистическа партия: 25


Избирателната интензивност се обрисува напълно малко по-висока от предходните избори, когато беше маркирано най-ниското присъединяване в парламентарен избор за последните десетилетия (39.4%). Според прогнозата на социологическата организация " Алфа Рисърч " до секциите са стигнали 40. 5% от хората с право на глас.

Най-висок интерес към избори за Народно заседание в новото хилядолетие
имаше през 2001 година, когато до урните стигнаха 67 на 100 от хората с право на глас, а водената от Симон Сакскобугготски партия Национална движение „Симеон Втори" завоюва изрично вота.


 Изборите ще приключат след час
© Цветелина Белутова

Гласуването навлиза в последния си час. По закон подаването на гласове завършва в 20 ч., в случай че пред секцията няма опашка от искащи да упражнят правото си на избор. В случай на скупчвания, секциите могат да работят до 21 ч. При слабия интерес, регистриран в цялата страна, е малко евентуално на доста места да се стигне до удължение на изборния.

Най-дълго тази нощ ще продължи гласуването в Съединени американски щати, където последните секции ще затворят чак на следващия ден заран българско време.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематиката Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР