фото: НАСАОткакто излиза в Космоса за първи път през 1961

фото: НАСАОткакто излиза в Космоса за първи път през 1961 ...

18-тонна китайска ракета падна неконтролирано на Земята.фото: НАСА

Откакто излиза в Космоса за първи път през 1961 г. човечеството се справя доста лошо по отношение на това да го поддържа чист.

По оценки на НАСА в момента около Земята орбитират близо 21 000 космически отпадъци с големината на топка за софтбол и 500 000 отломки с размера на топче за игра. Тъй като те се движат със скорости от над 28 000 км. ч. биха могли да повредят сателит или космически кораб.

Миналата седмица тежаща 18 тона китайска ракета прелетя над Лос Анджелис и Ню Йорк преди да падне в Атлантическия океан, пише CNBC.

Това е и най-голямата космическа отломка, която пада неконтролирано на Земята, от 1991 г. насам.

8 800-те тона отпадъци, които хората оставят в Космоса, се превръщат в опасност. Случаи като този с китайската ракета вече не са рядкост. Миналия септември имаше подобен случай с участието на сателити на SpaceX и на Европейската космическа агенция.

Досега обаче е имало само един сериозен сблъсък. През 2009 г. американският сателит Iridium 33 и руския Cosmos 2251 се сблъскаха и се унищожиха взаимно над Сибир.

Експерти твърдят, че проблемът ще се задълбочи. До 2025 г. в космоса вероятно ще се изпращат по 1 100 сателита годишно. Броят на сателитите, които обикалят земята се очаква да нарасне четворно в следващото десетилетие.

Японската компания Astroscale, една от малкото с мисия да разчиства подобни космически отпадъци оставени от хората.

Швейцарският стартъп ClearSpace има по-конкретна цел, а именно премахването на 100-килограмова ракета носител Vega Secondary Payload Adapter (Vespa), която орбитира на около 650 км. над Земята. Компанията планира това да се случи през 2025 г.

 

profit.bg

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени сХартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html итук
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``рекламаФорумФорум--> -->``реклама
``реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа``затвори X×За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта Ако сте забравили вашата парола можете да я възстановите

Източник: petel.bg