Форумът, който проведохме, откри прозорец на възможностите. Дали ще минем

...
Форумът, който проведохме, откри прозорец на възможностите. Дали ще минем
Коментари Харесай

Иван Гешев: Международната конференция „STOP HATE SPEECH“ откри прозорец на възможностите, дали ще минем през него, зависи от нас

Форумът, който организирахме, откри прозорец на опциите.

Дали ще минем през този прозорец и ще изпълним опциите за понижаване на интензитета на езика на омразата, за повече положително, за един по-добър свят и по-добро общество, зависи единствено от нас “. С тези думи основният прокурор на Република България Иван Гешев закри Мeждународната конференция „ STOP HATE SPEECH “, която се организира на 5-6 декември в София и събра на едно място над 130 представители на неправителствения бранш, духовни водачи, висши магистрати от Европа.

Главният прокурор уточни, че конференцията е надминала всички негови упования. „ Като основен прокурор за мен другите аспекти на речта на омразата и закононарушенията с дискриминационен претекст са голям проблем. Проблем са за нас като нация, тъй като самите ние се ненавиждаме в всекидневието си и аз виждам по какъв начин този развой се задълбочава от година на година “, уточни той. 

Във втория ден от форума, 06.12.2022 година, се състоя спор в границите на третия тематичен панел – „ Престъпления по дискриминационен претекст – нуждата от ограничения, гарантиращи правата на представителите на малцинствените групи “. В него участваха представители на Българския хелзинкски комитет, Фондация „ Билитис “, прокурор от ВКП, Организацията на евреите „ Шалом “, деятели за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “, публицист – притежател на премията „ Пулицър “, представители на академичната общественост.

Милена Коцева от Дирекция „ Процесуално посланичество на Република България пред Европейския съд по правата на индивида “ (ЕСПЧ) към Министерство на правораздаването направи малко ревю на практиката на съда, обвързвана с гарантирането на свободата на изложение. Тя заключи няколко решения по случаи на подстрекателство към ненавист, принуждение, слово на омразата към хора с разнообразни религиозни възгледи, оправдаване на военни закононарушения, на тероризъм, ненавист на база полова ориентировка. 

Сава Петров, прокурор при Върховна касационна прокуратура, показа тематика, обвързвана с ограниченията за различаване и отличаване на дискриминационния претекст, характеризиращ закононарушенията от ненавист при осъществяване на наказателното следствие. Той уточни, че закононарушенията от ненавист и речта на омразата не са еднопосочни понятия, въпреки че са взаимосвързани, и не могат да бъдат наказвани еднообразно. „ Трябва да има поредна, предвидима, предсказуема политика в битката с закононарушенията от ненавист и прокуратурата се е фокусирала не от през вчерашния ден върху това “, съобщи прокурор Петров. 

„ Какви уроци научихме? “ – попита прокурор Сава Петров. И отговори: “Престъплението от ненавист е закононарушение на обръщение, то дава известие освен на съответната жертва, само че и на всички носители на съответния симптом. Затова и институционалната реакция също е обръщение. Трябва да създадем сътрудниците прокурори не по-грамотни за закононарушенията от ненавист, а по-чувствителни към тях “, сподели магистратът от ВКП. Той акцентира и потребността от обединен механизъм за събирането на данни за подобен вид закононарушения, които биха били в интерес на активността на правосъдната система в битката с закононарушенията от ненавист. 

Радослав Стоянов, представител на Българския хелзинкски комитет, изясни механизма, по който насилникът сортира жертвата си. „ Това става въз основа на някакъв симптом – групата към която жертвата принадлежи или тя се избира по този начин, че да се експлоатира някаква нейна накърнимост “, сподели Радослав Стоянов и открои случаите на сексистко принуждение (основано на пола) като форма на закононарушение от ненавист.

Председателят на Центъра за междуетнически разговор и приемливост “Амалипе ” Деян Колев сподели, че младите и образовани роми не престават да се сблъскват с казуса на отхвърлянето и омразата. Искам да поздравя сътрудниците от Прокуратурата на Република България за самодейността да провеждат конференцията „ STOP HATE SPEECH ”. Надявам се това да е самодейност, която ще обхване доста други страни “, уточни Колев. Той обърна особено внимание на отрицателното въздействие на дискриминационните политически изявления, които съгласно него не са преследвани задоволително интензивно. „ Свободата на словото не е опрощение за език на омразата “, сподели ръководителят на Центъра за междуетнически разговор и приемливост “Амалипе ”.

Юлия Дандолова от организацията на евреите в България „ Шалом “ благодари на Прокуратурата на Република България за смелостта да провежда конференция като „ STOP HATE SPEECH “ и да сплоти хора от разнообразни вероизповедания и обществени групи. Тя акцентира какъв брой значимо е у децата да бъде построена сензитивност към езика на омразата, като показа терзанията си от насилието в учебните заведения. 

„ Ротарианците в отбрана на българските евреи 1940 – 1944 “ – бе показаната от проф. доктор Вили Лилков тематика в границите на форума. „ Когато след Втората международна война Европа е залята от ненавист и безчовечие, се случва нещо неповторимо. България избавя своите евреи. Избрах като образец държанието на групата на ротарианците, които дружно с евреите са оповестени отвън закона в България. Защо? Защото е малко известна и демонстрира по какъв начин би трябвало да се държат водачите в такава тежка обстановка “, сподели проф. Лилков. Той добави: „ Всеки през днешния ден споделя – къде е прокуратурата, къде е съдът. Ако разчитаме прокуратурата и съдът да вземат решение проблемите, когато става дума за слово на ненавист и закононарушения от ненавист, ние тогава имаме огромен проблем. Преди прокуратурата и съда стои обществото, стоят медиите, стоят водачите “. 

Носителят на премията „ Пулицър “ и член на Кралското географско сдружение Мариса Рот означи какъв брой е значимо да учиш хората на приемливост и на взаимно битие.

Гледната точка на науката по въпроса за границите на свободата на словото показа доцент Ива Пушкарова, учител в Юридическия факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. „ Дискриминационната престъпност има доста проявления. Да, свободата на словото е главно човешко право и Европейски съд по правата на човека го свързва с демократичните устои на актуалното демократично общество. Но не всяко нещо, което искаш да кажеш, би трябвало да бъде казано. Свободата на словото не е неограничена, за разлика от свободата за изложение на убеждението “, уточни тя. 

Доц. Пушкарова съобщи, че провокациите в сферата са свързани с границата сред свободата на словото и враждебното слово, въпреки че то постоянно е било считано и е попадало в рамките на безспорните забрани в региона на човешките права. „ Думите са изключително значими и ние би трябвало да ги съобразяваме, в случай че желаеме да се развиваме “, сподели специалистът. 

Доц. Румяна Христиди от Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ приключи панела като означи, че за първи път институция като прокуратурата провежда подобен неповторим конгрес с присъединяване на адвокати, неправителствени организации и гражданския бранш. „ Речта на омразата е част от индивида, от неговата хилядолетна история. Но това, което можем да вършим, е да крепим салдото, битката е непрекъсната “, означи университетският учител. Това слово (на омразата) разсънва отрицателни показа, по тази причина най-лесно се прекрачва границата от думи към дейности “, акцентира тя и пожела форумът да сложи началото на още по-ползотворни и на практика резултати „ в битката със злото “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР