Фондовият пазар на САЩ преживява най-големия спад от началото на

...
Фондовият пазар на САЩ преживява най-големия спад от началото на
Коментари Харесай

Всичко рухва: рекорден спад на акциите на американските технологични компании

Фондовият пазар на Съединени американски щати претърпява най-големия спад от началото на тази година. Най-много пострадаха софтуерните компании – единствено за един ден петорката IT колоси, включваща Фейсбук, Amazon и Apple, изгуби над $170 милиарда. Според икономистите, внезапният спад в курса на акциите се дължи на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.
Американската фондова борса фиксира рекорден спад, считано от месец февруари тази година. Индексът S&P 500 спадна с 3,3% до 2785,68 пункта – това е минималното равнище от месец юли тази година. Индикаторът на високотехнологичните компании Nasdaq – слезе надолу с 4,1% до 7422,05 пункта и това е най-малко от месец май. Промишленият показател Dow Jones падна с 3,15% до 831,83 пункта и това е най-ниското значение от месец август.

Едновременният спад на котировките докара до срив в азиатските търговски площадки. Китайският показател Shanghai Composite изгуби над 5%, корейският Kospi – 4,5%, а токийският Nikkei 225 – съвсем 4%.

Сривът на тържищата и пазара най-силно засегна петорката колоси FAANG — Фейсбук, Amazon, Apple, Netflix и Гугъл. Само за 10 часа те изгубиха $172 милиарда от своята пазарна капитализация.

Bloomberg съобщи, че това е най-големият спад на акциите на софтуерните компании, считано от 2012 година. Акциите на FANG (същите компании, само че без Apple) спаднаха приблизително с 6%. Общата загуба е в размер на $125 милиарда.

Най-големи са загубите на Amazon, пазарната капитализация на която спадна със сериозните $56 милиарда. Apple изгуби $51 милиарда, а Гугъл – $36,7 милиарда. Фейсбук и Netflix изгубиха надлежно $15,67 и $13 милиарда.

Сривът на котировките настъпи тъкмо преди да стартира публикуването на финансовата отчетност за третото тримесечие на 2018 година, което фирмите би трябвало да създадат след 10 число на този месец. Инвеститорите се притесняват, че резултатите няма да оправдаят упованията. Според редица икономисти и финансисти, това може да значи нова световна финансова рецесия .

Основната теза е, че това се дължи на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Но доста специалисти показват, че спадът се дължи на паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати, който на 26 септември подвигна главния лихвен % с 25 базисни пункта до 2-2,25% на годишна база. Тръмп сподели, че ФЕД е полудял.

Някои аналитични компании позволяват, че огромна роля за понижаването на котировките е изиграла информацията на Bloomberg за съществуването на китайски шпионски чипове в продукцията на американската компания SuperMicro.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР