Фондация София европейска столица на спорта“ към Столична община и

...
Фондация София европейска столица на спорта“ към Столична община и
Коментари Харесай

Почистени и възстановени са четирите симеоновски езера на Витоша

Фондация „ София европейска столица на спорта “ към Столична община и Природен парк „ Витоша “ взаимно възвърнаха и почистиха четирите езера над кв. “Симеоново “ в планината Витоша.

Инициативата е част от Програмата за рехабилитация на спортната и туристическа инфраструктура в планината Витоша.

Симеоновските езера са едни от най-посещаваните от столичани и посетители на града естествени забележителности. Сега те са почистени и привлекателни, сподели кметът Фандъкова.

Споразумението сред Фондация „ София европейска столица на спорта “ и Политическа партия „ Витоша “, както и програмата за възобновяване на туристическа инфраструктура бяха подписани през 2020 година Въпреки, че общината има дребна благосъстоятелност в планината, всяка година влагаме в това Витоша да бъде привлекателна за многото гости на естествения парк. Тази година сме планували над 160 000 лева, уточни също кметът. Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, към този момент втори сезон се прави подновяването и слагането на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което вършим дружно с Дойчин Боянов.

Възстановени са и 11 чешми, навеси на спирки, заслони, следва построяването на една детска площадка в околност „Бели брези“. Така подобряваме изискванията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша към този момент от дълго време е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са на планината и по тази причина е доста значимо всички да обичаме и да пазим планината, сподели също кметът Йорданка Фандъкова.

„ Искам да благодаря за взаимната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „ София – европейска столица на спорта “. През 2011 година почистихме четирите езера по Оперативна стратегия „ Околна среда “, само че в този момент успяхме още веднъж да създадем това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, осъществени бяха още доста действия по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината, съобщи Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „ Витоша “.

Предстоят три спортни събития на Витоша до края на годината, сподели Анатоли Иванов, заместник-директор на Фондация „ София – европейска столица на спорта “.

На 28 август ще се състои емблематичното за София планинското тичане от НДК до Черни връх. В същия ден ще е съборът на Туристическия съюз на Черни връх. След това нанагорнище до върха ще има и от с. Железница. Предвидено е и нанагорнище в памет на алпиниста Боян Петров, заяви също Анатолий Илиев.

В календара на спортните събития годишно са заложени над 100 прояви, от които близо 20 са на планината Витоша. Подготвя се София- Световна столица на спорта през 2024 година

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР