Фондация Ротари и УМБАЛ Бургас започват кампания за предотвратяване на

...
Фондация Ротари и УМБАЛ Бургас започват кампания за предотвратяване на
Коментари Харесай

В Бургас започва кампания за предотвратяване на мозъчния инсулт

Фондация " Ротари " и УМБАЛ Бургас стартират акция за попречване на мозъчния инсулт. В Бургас ще бъдат осъществявани безвъзмездни профилактични прегледи. Апаратурата за тях през днешния ден бе предоставена от трите ротариански клуба на бургаската болница. Ще бъдат подготвени и млади лекари, които да се ангажират с програмата.

Предоставената инсталация е съдов доплер, който посредством ехографско проучване открива ранни признаци на атеросклероза. Ще се изследват каротидните (сънните)  артерии, чието задръстване е най-честата причина за инсулт. Заедно с доплера бе възложен и ехокардиограф. Комплектът е мобилен и може да бъде употребен както в болнични, по този начин и в амбулаторни условия. Ще се провеждат и изнесени прегледи. Апаратурата е на стойност 25 000 $ и след приключването на плана ще бъде дарена на УМБАЛ Бургас.

В България инсултът покосява 36 души на 1000. Това е доста повече, в сравнение с е междинният % в Европа. Затова Фондация " Ротари " взема решение да помогне в оправянето с този проблем. В плана " Rotary No Stroke Bulgaria " ( " Ротари без инсулти в България " ) – световен грант на Ротари Дистрикт Д2482 са включени четири академични лечебни заведения в страната. 

" Проектът бе иницииран преди повече от година и неговата цел е акция за предварителна защита на това тежко заболяване, в резултат на което умират милиони мозъчни кафези, които не се възвръщат в никакъв случай. За наша наслада УМБАЛ Бургас одобри поканата ни. Искаме да помогнем това заболяване да бъде сведено до най-малко измежду жителите на региона ", съобщи Момчил Момчилов, секретар на Ротари клуб " Бургас ".

" Благодаря на ротарианците, че избраха УМБАЛ Бургас за сътрудник. Моят апел е жителите на Бургас да се изследват профилактично, а не да чакат последния миг при съществени недоволства ", съобщи доктор Бойко Миразчийски, изпълнителен шеф на УМБАЛ Бургас. Благодарности от името на Община Бургас сервира доктор Лорис Мануелян, зам.-кмет по опазване на здравето. Той акцентира, че последствията от инсулта са тежък обществен проблем и би се радвал акцията да понижи съдовите произшествия.

На представянето на плана участваха: Красимир Ганчев, представител на Фондация " Ротари ", Стоян Бумбалов, секретар на Ротари клуб " Бургас Приморие ", Добромир Добрев, президент на Ротари клуб " Бургас ", доктор Ваня Пайташева, член-ротарианец и Николай Киров, ръководител на Ротари клуб " Бургас Пиргос ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР