Фондация Отворено общество закрива офиса си в унгарската столица Будапеща

...
Фондация Отворено общество закрива офиса си в унгарската столица Будапеща
Коментари Харесай

Отворено общество напуска Унгария



Фондация " Отворено общество " закрива офиса си в унгарската столица Будапеща и реалокира централата на интервенциите си за Източна Европа в Берлин, заяви австрийският в. " Ди Пресе ", представен от " Дневник ". Изданието се базира на президента на фондацията Патрик Гаспард.

Новинарският уебсайт 444.hu твърди, че офисът в Будапеща на учредената от Джордж Сорос фондация, затваря порти до 31 август и краткотрайно се мести във Виена преди прехвърлянето в Берлин. За " Отворено общество " в будапещенския офис работят към 100 души и 60% от тях са унгарци. От Централноевропейския университет, на който Сорос е главен спонсор, също са заявявали, че скоро ще отворят собствен кампус в австрийската столица, само че държат да се резервира активността на висшето учебно заведение в Будапеща.

" Отворено общество " работи в Унгария от 1984 година и до през днешния ден към 2100 унгарци са учили с нейни стипендии единствено в Централноевропейския университет. Фондацията оферираше във времената на преход от комунизъм към демократично общество благоприятни условия на доста унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях бе и министър председателят Виктор Орбан (на снимката), който поведе гневна борба против Сорос.

През януари партията на Орбан - " Фидес ", внесе план за закони под името " Стоп Сорос! ", които внезапно да затруднят активността на неправителствения бранш. Сега депутатите на Орбан нямат проблем да одобрят измененията, с които се постанова 25% налог върху задграничните дарения на организации, които са нападани от премиера, че защитавали идването на имигранти в Европа. Дейността им би трябвало да бъде утвърдена от вътрешния министър, който може да им откаже позволение, в случай че реши, че е застрашена националната сигурност. Преценката ще се основава на инспекция, предоставена на спецслужбите, дали откриват в тези организации " рискови фактори ", което значи, че активността им ще зависи от тези служби.

Който продължи активност без сходно позволение, ще изгуби данъчната си регистрация, а това на практика блокира работата на всяка неправителствена организация. След изборите Антал Роган, шеф на кабинета на Орбан, съобщи, че планът от януари би трябвало да бъде уголемен като обсег.

Продължават и офанзивите против Централноевропейския университет, като седмичник, непосредствен до ръководещите, разгласява наскоро лист с 200 имена на " наемниците на Сорос ", измежду които са и съвсем всички преподаватели в университета, в това число чужденци. Опасявайки се за сигурността им, управата на университета скри детайлностите за чиновниците си от формалния си уебсайт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР