Фондът на фондовете, ще подкрепи предприятията в сектор „Рибарство и

...
Фондът на фондовете, ще подкрепи предприятията в сектор „Рибарство и
Коментари Харесай

Фонд на фондовете ще гарантира финансов инструмент „Индивидуална гаранция“, кредити в сектор „Рибарство и аквакултури“

Фондът на фондовете, ще поддържа предприятията в бранш „ Рибарство и аквакултури “, чрез 5.25 млн. обезпечени по Програмата за морско дело и риболовство 2014 -2020 (ПМДР), съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и риболовство. Със средствата ще бъдат предоставяни самостоятелни гаранции на банки в страната с цел да бъде подтиквано кредитирането на устойчиви и жизнеспособни планове, възможни в сходство с ограниченията по ПМДР за вложения свързани с произвеждане, преправка и продажба на рибни артикули и аквакултури, както и за осъществяването на планови оферти според тактиките за локално развиване и възстановяване на икономическото и обществено благоденствие в рибарските общности.

Гаранционният инструмент цели да сътвори условия и предпоставки за превъзмогване на усложнения достъп на бизнеса до финансиране в бранша, обвързван с високия риск при оценката на банките на сходни планове.

В период до 31.03.2023 година или до привършване на обществения запас, заинтригуваните страни могат да аплайват за финансиране във всяка банка, която е сключила или ще подписа Рамково гаранционно съглашение с Фонда на фондовете за осъществяване на финансовия инструмент.

Гаранционният артикул ще обезпечава до 80% от всеки самостоятелен или допълващ безплатна помощ по планове от ПМДР 2014-2020 заем, при съблюдаване на рестриктивните мерки за оптимален размер на гаранцията до 1 млн. лева и изискванията на използвания режим на държавни помощи, за финансиране на:

- Продуктивни вложения в аквакултурите в Сектори „ Рециркулационни системи “ и „ Изграждане на нови, както и разширение и рационализация на съществуващи аквакултурни стопанства “;

- Насърчаване на нови производители на аквакултури, разрастващи устойчиви аквакултури;

- Изпълнение на тактиките за Водено от общностите локално развитие;

- Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури.

Съответно обезпеченият заем ще бъде отпускан от банката сътрудник при облекчени условия за капиталово финансиране, обвързвано с инвестицията оборотно финансиране (без револвиращ заем и/или овърдрафт) или финансов лизинг със период за погасяване от 12 до 120 месеца и гратисен интервал по главницата до 36 месеца (до 12 месеца за оборотно финансиране).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР