Фонд на фондовете приключи две ключови процедури, като обяви избраните

...
Фонд на фондовете приключи две ключови процедури, като обяви избраните
Коментари Харесай

Фонд на фондовете предоставя над 417 млн. лева за инвестиции в градско развитие и предприемачество

Фонд на фондовете завърши две основни процедури, като разгласи определените финансови медиатори, които да ръководят средства в общ размер над 417 млн. лева – 353.3 млн. лева за Фонд за градско развиване и 64.7 млн. лева за Фонд за ускорение и начално финансиране.

Фонд градско развиване (ФГР) е инструмент, финансиран от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 – 2020, продължение на самодейността JESSICA от предходния програмен интервал, като този път географския обсег и средствата са пет пъти повече – 353.3 млн. лева Посредниците имат ангажимент да обезпечат и спомагателен частен запас в размер на малко над 40% от финансирането. По този метод сумата, която ще доближи до крайните получатели за ФГР се чака да е близо 600 млн. лева

Посредниците, които ще ръководят средствата за ФГР са:

- За районите Юг и София - Обединение „ Фонд за устойчиви градове “, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за стабилно градско развиване и Българска консултантска организация.

- За район Север -„ Регионален фонд за градско развиване “, благосъстоятелност на Сосиете Женерал (мажоритарен акционер), Елана Инвестмънт, Елана Холдинг и Болкан Адвайзърс.

Средствата по ФГР ще съставляват заеми с вградени гаранции, ориентирани към необятен кръг потенциалникрайни получатели: общини и общински предприятия, частни компании, публично-частни партньорства, физически лица и други Средствата ще поддържат планове подобряващи градската среда, стимулиращи стопански напредък в районите и допринасящи за повишение на енергийната успеваемост. Подобни планове от предходния програмен интервал са обновяването на парк Възраждане (София), ремонта на Централния градски пазар (Ст. Загора), реконструкцията на Юнашки салон (Варна) и други

Новост за сегашния програмен интервал е, че финансирането ще обгръща 39 общини, спрямо 7 за предишния. Освен това част от вложенията са ориентирани в поддръжка на културното завещание и туризъм в цялата страна.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР