Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фондът на фондовете)

...
Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фондът на фондовете)
Коментари Харесай

Фондът на фондовете пуска антикризисен продукт за малки и средни предприятия

Фонд управител на финансови принадлежности в България (Фондът на фондовете) е подготвен с нов гаранционен инструмент за поддръжка на дребни и междинни предприятия, потърпевши от икономическата рецесия в резултат на пандемията от COVID-19.

Чрез новия си артикул „ Портфейлна гаранция с таван на загубите за превъзмогване на следствията от COVID-19 “ Фондът на фондовете ще поеме част от кредитния риск на финансовите институции при разпределяне на нови заеми на дребни и междинни предприятия без задоволително обезпечения, само че с нужда от поддръжка в изискванията на актуалната тежка обстановка. Целта е да се улесни достъпът на бизнеса до заеми за продължение на активността, в това число за облекчаване на потребностите от ликвидност и/или за превъзмогване на финансови усложнения, които се дължат на пандемията или се утежняват от нея.

Фондът на фондовете предлага гаранция до 80% от размера на всеки заем, против което съответната банка ще би трябвало да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени условия към обезпеченията. В структурата на продукта се планува съчетание на гаранционен инструмент и лихвена дотация за предприятията, които изпитват ликвидни усложнения, само че все пак са подготвени да задържат личния състав си.

Параметрите на гаранционния артикул са структурирани след деликатно следене и подробен разбор на динамичността на пазара, тъй че той да дава отговор най-пълно на настоящите потребности на бизнеса, без да излага на непремерен риск финансовите институции. 

Процедурата по желание на банки сътрудници за използването на новия гаранционен инструмент започва през днешния ден и ще продължи до 17 юли в това число. В нея могат да се включат всички финансови институции с годен банков лиценз и позволение за даване на заеми. Инструментът е финансиран със средства от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014 – 2020 година, като общият му бюджет е близо 158 млн. лева Средствата са осигурени посредством пренасочване на средства по ОПИК, в началото планувани за гаранции на капиталови заеми. 

За да обезпечи нужния финансов запас за належаща поддръжка на дребния и междинен бизнес, Фондът на фондовете приключи настоящата процедура за избор на финансови медиатори за нововъведения и енергийна успеваемост. Определените за това близо 131 млн. лева ще бъдат употребявани за новия гаранционен артикул. Към тях ще бъдат прибавени още близо 27 млн. лева от финансовия инструмент „ Финансиране за дребния бизнес “. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР