focus-news.netНа брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че избирателната

...
focus-news.netНа брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че избирателната
Коментари Харесай

ЦИК прие решение за примерно сгъване на бюлетината в местните избори

focus-news.net

На брифинг представителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че изборната комисия е приела решение за примерно прегъване на бюлетината в тези избори. „ Избирателят би могъл да сгъне по всевъзможен различен метод бюлетината като има две основни условия, а точно опазването на вота и да бъдат забележими частите, предопределени за секционната изборна комисия, а точно квадратчетата, на които се слагат печатите на гърба на бюлетината и отрязъкът с номера на бюлетината, тъй че той да може да бъде разкъсан на секционната изборна комисия без да се покаже вота на гласоподавателя “, сподели той. „ Нашата рекомендация е преди да излязат от кабината за гласоподаване добре да свидлив бюлетината по ръбовете, тъй че тя да остане затворена, а не при стартирането в изборната кутия тя да се отвори “, акцентира представителят на ЦИК.
Андреев добави, че тази седмица стартира образованието на Общинските изборни комисии. Той добави, че двама членове от ЦИК пътуват към другите 28 области, където се организира образованието с 265 общински изборни комисии. „ Към момента образованието протича обикновено със засилен интерес от страна на всички Общински изборни комисии “, сподели още той. Андреев заяви, че през днешния ден потеглиха и първите камиони с бюлетините за пет области – Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище. „ Оттук нататък по график ще бъдат разпределени и в останалите регионални градове, с цел да може след което те да бъдат комплектовани и за съответните общини и в деня на изборите да бъдат предадени на секционните изборни комисии, с цел да може да стартира подготовката за изборния ден “, сподели още той. Андреев изясни също по този начин, че общият брой на жители на държави-членки на Европейски Съюз, които са декларирали и ще вземат участие в изборите са 770.
На брифинга стана ясно, че в ЦИК са регистрирани девет сдружения за осъществяване на наблюдаване на изборите в страната, от които сме записали 735 упълномощени наблюдаващи. „ По отношение на интернационалните наблюдаващи са регистрирани единствено две организации с сбор 21 наблюдаващи. Социологическите организации, които са подали документи за регистрация и,които са регистрирани досега са 4 на брой с общо 722 анкетьори “, посочи той. „ Жалбите все още са 55 сигнала и 183 тъжби, от които 133 тъжби са за регистрации на партии, локални обединения и инициативни комитети. Като решения на предизборната акция, които са обжалвани от ЦИК са 10. По назначението на изборни комисии – 7, всички те са прегледани от ЦИК “, сподели още Андреев. „ Жалби против решения на ЦИК има 14, като има още една висяща във Върховен административен съд “, добави Андреев. Той посочи, че през днешния ден ще стане ясно решението на съда по отношение на висящата тъжба.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР