focus-news.netЕдинодушно Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен

...
focus-news.netЕдинодушно Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен
Коментари Харесай

Комисията по правни въпроси отхвърли президентското вето върху част от последните промени в Изборния кодекс

focus-news.net

Единодушно Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Изборния кодекс. „ За “ повторното приемане на промените в Изборния кодекс гласоподаваха 14 народни представители. Предстои ветото на президента да се гласоподава дефинитивно в пленарна зала. „ Заявявам политическата воля на ПГ на ГЕРБ и на сътрудниците ни, че ще предприемем законодателна самодейност, касаеща нормите за преференциалния предел. Те да бъдат такива, каквито са в настоящия закон “, разгласи ръководителят на комисията Данаил Кирилов.

Преди гласуването проф. Емилия Друмева, секретар на президента по правни въпроси, съобщи, че не може да не се зачита публичната настройка, с разбирането, че въпросното покачване на прага на преференциите, прави оттегляне от достиженията в изборното ни право. Според нея е налице смяна в концепцията и философията на преференцията като прийом за личностен избор. Тя добави, че това обезсмисля предназначението на преференцията. По думите ѝ възраженията във ветото са и към отношението по отношение на машинното гласоподаване като тип електронно гласоподаване. Тя посочи, че способът за машинно гласоподаване към този момент е въведен и одобрен в Изборният кодекс от 2014 година. Друмева добави, че във ветото президентът възразява против забавянето в използването на машинното гласоподаване.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков уточни, че на никое място в Изборния кодекс не се планува необжалване на решения на ЦИК. Той съобщи, че не е склонен, че има разлика сред Изборния кодекс от 2011 година и този от 2014 година. „ В Изборния кодекс са изброени актовете, които подлежат на обжалване от административен съд. Всички останали отново подлежат на обжалване, само че от различен съд “, съобщи Георги Чолаков.

Председателят на Правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов разяснява, че мощно се е спекулирало със законодателната процедура по измененията в Изборния кодекс. „ Изразявам терзанието си, че в публичното пространство доста се приказва, а малко се чете “, съобщи той. По думите му политизирането на обстоятелства и условия може да докара до деформиране на публичното усещане, в една или друга посока. Според него необятното използване на машинното гласоподаване ще докара до механически проблеми в изборния развой. „ Не препятстваме този прийом, само че сме длъжни да предупредим гласоподавателите, че не машините и хартиите ще ни решат политическите проблеми и проблемите с доверието. Създаваме си ги сами “, акцентира Данаил Кирилов. По думите му истината за преференциите е, че няма нищо противоконституционно в тях.

Зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид съобщи, че ще внесат техен законопроект за промени в Изборния кодекс на първата минута след гласуването на ветото в пленарна зала. „ Колкото до прословутите преференции, ще кажа една смешка. Днес е Денят на палачинката, съвсем в целия свят го честват. Честит празник, сътрудници от ГЕРБ “, пошегува се Хамид Хамид.

Междувременно водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи на конференция, че в случай че ръководещите одобряват ветото на президента за Изборния кодекс, ще преразгледат решението си за овакантяване на Народното събрание. По думите ѝ това би било съображение Българска социалистическа партия да свика съвещание на Национален съвет. „ Ако отхвърлят ветото, те не извършват нашите претенции, въпросът за връщане не стои “, акцентира Нинова.

Агенция „ Фокус “ напомня: Държавният глава върна закона за ново разискване в Народното събрание на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за обезпечаване на почтени избори. Радев наложи несъгласие на увеличението на прага на преференцията, както и на ограничението на машинното гласоподаване. Вето беше наложено и на текстовете, съгласно които не всички, а единствено част от решенията на ЦИК могат да се апелират пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при анулирано от Върховен административен съд решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, само че не с болшинство от две трети, а с нормално болшинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Измененията в Изборния кодекс минаха в Народното събрание на 14 февруари. Според измененията за евроизборите претендентът би трябвало да получи действителни гласове не по-малко от националната изборна квота, а за парламентарните не по-малко от районната квота. По този метод отпадна предходното условие за годност на преференцията от най-малко 7% от гласовете.

След гласуването Българска социалистическа партия напусна Народното събрание. Няколко дни по-късно – на 18 февруари, ръководителят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов свика незабавно съвещание на Изпълнителната комисия и от партията оповестиха, че ще върнат преференциите и ще задействат процедура за нова изборна комисия. ГЕРБ внесе нови промени в Изборния кодекс за възобновяване на преференцията.

Президентът прикани Българска социалистическа партия да се върне в пленарна зала за идното гласоподаване на измененията. Опозицията приветства ветото, само че разгласи, че няма да бъде в Народното събрание, до момента в който не бъдат изпълнени всичките й условия.

Управляващата коалиция ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ взе решение да отхвърли президентското несъгласие върху измененията в Изборния кодекс с мотив, че изказванията на президента Румен Радев, че няма правосъден надзор, не дават отговор на истината.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР