Флурона представлява едновременно възникнала инфекция (коинфекция) с грипен вирус и

...
Флурона представлява едновременно възникнала инфекция (коинфекция) с грипен вирус и
Коментари Харесай

Грип плюс коронавирус: Какво е флурона и как поразява

Флурона съставлява по едно и също време зародила зараза (коинфекция) с грипен вирус и с ковид (от англ. „ Flurona “ – flu+corona), а не нов вид или подвариант на SARS-CoV-2. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването в акцията си за имунизация против COVID-19 " Плюс мен ".

В България към този момент са открити три случая на въпросната коинфекция, като случаите са от областите Русе, Пазарджик и София град.

Наличието на коинфекцията не постоянно значи, че човек боледува два пъти по-тежко, само че допуска по-високи опасности за здравето за разлика от случаите, при които човек е инфектиран единствено с грипен вирус или единствено с ковид SARS-CoV-2.

И двата вируса предизвикват респираторни инфекции и се предават по въздушно-капков път, както и посредством нечисти повърхности. Тези вируси са склонни да заразяват най-много клетките, които покриват горните и долните дихателни пътища, и могат да причинят необятен набор от болести – от безсимптомни или относително леки инфекции до тежки затруднения или гибел.

Въз основа на извършени изследвания най-честите признаци при пациенти с флурона са тресчица (89,4%), кашлица (79,3%), зной (24,1%), мускулни болки (20,7%) и затруднено дишане (20,7%). Доколкото двата вируса имат сходни признаци, коинфекцията се открива посредством лабораторно проучване.

Своевременната лабораторна диагностика е от извънредно значение и при двете болести за назначението на най-подходящата терапия. При лицата с хронични болести и подозрение за сезонен грип основно е още в първите часове от появяването на недоволства да се стартира противовирусна терапия.

Възрастните хора и страдащите от хронични болести са изложени на по-висок риск от тежко протичане на коинфекция сред грипен вирус и SARS-CoV-2 и следващи затруднения за здравето, като вероятността да се наложи болнично лекуване (в това число и интензивни грижи) е доста по-висока.

Ваксинацията и спазването на нефармацевтичните ограничения като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и съблюдаване на физическа отдалеченост са най-сигурният метод да се предпазим както от COVID-19, по този начин и от други инфекции, излъчени по въздушно-капков път, в това число от сезонния грип и други остри респираторни инфекции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР