Фламингите са известни най-вече с това, че стоят на един

...
Фламингите са известни най-вече с това, че стоят на един
Коментари Харесай

Учени разгадаха защо фламингото стои на един крак

Фламингите са известни най-много с това, че стоят на един крайник. Тези птици могат да останат по този начин извънредно дълго време, като още по-изумителното е, че това е позата, в която те спят. До в този момент никой, в никакъв случай не е успявал да разбере за какво го вършат, както и да даде научни доказателства в поддръжка на думите си. Според една от теориите, стоешком на един крайник, фламингите контролират телесната си температура, защото в случай че слагат и на двата си крайници във водата, тя ще отнеме по-голямо количество от телесната им топлота.

И въпреки тази доктрина да звучи разумно, тя по този начин и не е била потвърдена. Сега обаче откривателите имат вяра, че са разкрили различен отговор за държанието на тези водни птици, написа английският вестник " Телеграф ", представен от fakti.bg

Според ново изследване, оповестено в списание Biology Letters, издавано от Британско кралско научно сдружение, фламингите в действителност поставят доста по-малко старания и изразходват доста по-малко сила, когато стоят на един крайник.

Оказва се още, че въздържан механизъм, при тази алегорична поза, разрешава на птиците да стоят изправени даже когато спят.

Професор Йънг-хуи Чанг от Технологическия институт на Джорджия и Лена Хъ Танг от университета " Емори " в Атланта провели серия от опити, употребявайки телата на мъртви фламинги, при които открили, че е по-лесно да ги изправят на един крайник, в сравнение с два.

" Демонстрирахме, че даже умрелите фламингите, без никаква мускулна интензивност, могат пасивно да удържат тежестта на своето тяло на единия крайник. Те даже заемат постоянна, непроменлива поза, наподобяваща тази, която техните живи събратя заемат ", декларират двамата учени в обявата си.

Тази удивителна дарба на телата им учените разказват като „ въздържан гравитационен механизъм “.

„ Ако погледнем птицата начело, до момента в който стои на един крайник, свитият крайник е сгънат толкоз покрай тялото, че от време на време не може да се види.

Именно в тази позата птиците заемат, когато задействат своя механизъм на покой “, изяснява проф. Чанг пред Би Би Си.

Докато изучавали държанието и навиците на тези пернати, учените открили, че когато спят на един крайник те съвсем не мърдат. Този факт акцентира какъв брой постоянна в действителност е тази на пръв взор извънредно нестабилна поза.

Въпреки че и за тази научна доктрина липсват директни доказателства, пониженият разход на сила може да изясни в най-общи линии по какъв начин доста птици, представляващи разнородни морфологични и екологични ниши, могат да се възползват от това неповторимо птиче държание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР