Физическите наказания унижават децата. Съвременните психолози са единодушни, че те

...
Физическите наказания унижават децата. Съвременните психолози са единодушни, че те
Коментари Харесай

Възпитание без бой и наказание

Физическите санкции унижават децата. Съвременните психолози са единомислещи, че те се отразяват зле на психическото и на физическото им здраве. Те отслабват фамилните връзки и не носят никаква изгода за възпитанието и развиването на детето.

И впреки това, доста родители не престават да ползват строги санкции - да крещят и викат на децата, да дърпат уши и даже да пляскат плесници.

Как да преустановят с тази порочна процедура, поучава психологът Сюзън Нюман пред Washington Post.

Американско изследване, направено през 2013 година, открива, че 81% от родителите считат, че физическите санкции са изцяло допустими и са метод за налагане на дисциплинираност, а две трети от интервюираните признават, че постоянно прибягват до тях.

Според Изследователска група за обществено развиване към щатския университет на Вашингтон, възрастните, претърпяли физическо и прочувствено принуждение в детството си, доста постоянно повтарят същото върху личните си деца.

Нещо повече: този модел се резервира в три последователни поколения и въздейства на стила на образование и на взаимоотношенията на хората в това фамилията.

К акво може да се направи?

  “Ако човек е бил обект на принуждение, той също е податлив да стане кавгаджия. Подобно държание може да се съпостави с алкохолизма: в случай че родителите постоянно сядат на чашка, изцяло евентуално е и децата да стартират да пият. Но това може да се поправи “, споделя Нюмън.

5 съвета по какъв начин да го реализиран:

1. Признайте, какво вършиме: пляскате, викате на децата или изпадате в нервности

Първата стъпка е да осъзнаете и да си го признаете.  Признанието е най-трудното, само че отсам потегля тласъкът да се поправите.

Въпросът по какъв начин да възпитавате децата, в огромна степен зависи от културните обичаи и методите, които се считат за допустими.  И те са разнообразни за всяко семейство и доста зависят от това по какъв начин човек самичък и бил възпитаван.

За всеки е значимо да си даде справедлива оценка. „ Да си възрастен, значи да имаш опция да определиш неправилната линия на държание и да не я предаваш на своите деца “, изяснява Нюман.

2. Потърсете помощ

Белезите са по-дълбоки, в сравнение с допускате.

Учени от UCLA установиха, че продължителният стрес трансформира физическите и душевен реакции на родителите. А всички знаят, че дребните деца са способни да извадят всеки от кожата му. Най-лесно им се получава с мама и баща, които непрестанно са край тях.  

Травмираният човек мъчно се оправя със личните си страсти без странична помощ. И нормално потегля по пътя, който му е най-лек - покачва глас, вика, крещи или ползва мощ.

Силният стрес може да докара родителя  до физическо принуждение над детето или до използване на способ, който „ унижава достолепието му “.
Според Нюман е нужна странична помощ – било от страна на близки или на другари, които да се намесят и да припомнят, че е време да спре.

Определете граници за вмешателство и на  личните си родители. Поговорете с тях, че времето, в което те са възпитавали и отминало. Сега е ваш ред. Отстоявайте своите позиции при възпитаване на личните си деца.

И, в случай че бабата и дядото се месят прекалено и не признават, че вашата роля е съществена, внимателно преразгледайте ситуацията.

3. Отбелязвайте всеки триумф от своите дейности и решения

Хвалете сами себе си и се насърчавайте.

Възпитанието на децата е трудоемко, даже в случаите, когато не се постанова да се борите с куп неприятни привички. Затова е значимо да отбелязвате позитивните промени в своето държание, даже и най-малките,  да засилите връзката си с детето и да заличите последователно мъчителното минало.

„ Когато постигнете избран резултат при възпитанието на детето, това последователно ще възвърне самооценката ви. Важно е да си казвате: аз се старах с всички сили, следих и направлявах страстите си. И съумях! “, поучава Нюман.

4.  Гордейте се, че сте избрали различен път

Ако пък не се справяте с нещо, помислете какво ви тласка да действате по този начин и на какво се дължи неприемливото ви държание.

5. Припомнете си крайната цел

Родителите би трябвало да отгледат и възпитат щастливо дете, а не с крясъци и плесници редовно да глобяват неговото неприятно държание.

Щом родителите признаят, че вършат нещо не поради момента, а в интерес на крайния резултат – да възпитат щастливо дете, измененията в държанието им ще настъпят някак по-леко.

Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР