Фискалният резерв на България намалява от 14,2 млрд.лв през септември

...
Фискалният резерв на България намалява от 14,2 млрд.лв през септември
Коментари Харесай

Икономисти от ЕКИП: Фискалният резерв сринат с 4,1 млрд. за 3 г. след куп заеми и излишъци, защо?

Фискалният запас на България понижава от 14,2 млрд.лв през септември 2016 година до 10,1 млрд.лв.  през последния регистриран от Министерството на финансите месец - септември 2019 г, оповестиха икономистите от ЕКИП – млад мозъчен център на експерти, които медийно се показват със уеб страницата си ekipbg.com.

19 минути ревизира обстоятелствата и те се оказаха тъкмо такива.

Интересно е стопяването на запаса даже единствено тази година. Тя започва при 10,518 млрд.лв. на 31 януари, а единствено 8 месеца по-късно към този момент запасът е стопен на 10,14 милиарда Неясно е къде са отишли тези 320 000 000 лева И обяснението не е в минимални негативни лихви в границите на стотни от %.

Особено в случай, че единствено за 3 месеца страната ни пусна облигационни заеми от 1 милиард лв., сякаш за да запълнят тъкмо фискалния запас. Което значи, че сега той би следвало да бъде с 1,3 милиарда лева повече, в сравнение с през януари, а не с 300 млн. лева по-малко.

Ако някой изведе логиката, че сме плащали 8 - те Ф - 16 за 2,2 млрд.лв., дано има поради, че тъкмо с толкоз – 2,2 милиарда лева, спадна бюджетният остатък посред годината. Тоест, точно оттова би следвало да са взети парите за самолетите. Ако не са, забавно е да се изясни къде са отишли въпросните 2,2 млрд.лв?

И въобще, има още доста питания за последните 3 години, през които запасът се е стопил с толкоз милиарди лв..

Държавата не спря да тегли заеми, които постоянно бяха обяснявани точно със зареждане на запаса. Не спря да заявява и остатъци през годините. Къде са тези милиарди, щом не са в запаса?

Не, не са в заплащания по задължения, тъй като огромните предстоят едвам през 2023 година, която е надалеч. А следващата година ще изтеглим още 2,2 милиарда лева заем, както е записано в бюджет 2020.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР