First Republic Bank беше поета от регулаторните органи и ще

...
First Republic Bank беше поета от регулаторните органи и ще
Коментари Харесай

Най-голям банков фалит в US историята, First Republic грохна, въпреки инжекциите: Bloomberg

First Republic Bank беше поета от регулаторните органи и ще бъде добита от JPMorgan Chase & Co., откакто напъните за избавяне не съумяха да отстранят вредите от неправилните вложения и всеобщите тегления на депозити, които раздрусаха районните кредитори, заяви Bloomberg.

JPMorgan ще " поеме всички депозити, в това число всички незастраховани депозити, и всъщност всички активи " на First Republic, се споделя в изказване на Департамента за финансова отбрана и нововъведения (DFPI) на Калифорния.

Калифорнийският регулаторен орган назначи Федералната корпорация за депозитно обезпечаване (FDIC) за синдик на основаната в Сан Франциско банка. " Депозитите са федерално застраховани от FDIC при съблюдаване на използваните предели ", се споделя в изказването на DFPI.

JPMorgan е най-голямата банка в Съединени американски щати и ще стане още по-мащабна след тази договорка макар че в предишното държавните чиновници се стараеха да избегнат такова развиване. Поради регулаторните ограничавания в Съединени американски щати размерът на JPMorgan и нейният дял в депозитната база в Съединени американски щати не биха ѝ разрешили да разшири в допълнение депозитната си база при естествени условия. Изтъкнати законодатели от Демократическата партия и администрацията на Байдън се опълчват на консолидацията във финансовата промишленост и други браншове.

Друг проблем: JPMorgan беше основен състезател по време на компликациите на First Republic. Банката съветваше по-малкия си съперник в напъните му да откри стратегически други възможности, а основният изпълнителен шеф Джейми Даймън изигра съществена роля за активизирането на банковите мениджъри да инжектират 30 милиарда $ в депозити във First Republic, с цел да поддържат финансите ѝ на фона на големите суми изтеглени оттова през март.
First Republic е профилирана в частното банкиране, което обслужва по-заможни хора, сходно на Silicon Valley Bank, която банкрутира през март и се концентрира върху компании за рисков капитал. Председателят Джим Хърбърт започва кредитора през 1985 година с по-малко от 10 души, съгласно историята на First Republic. Към юли 2020 година банката декларира, че се подрежда на 14-то място по величина в Съединени американски щати, с 80 офиса в седем щата. В края на предходната година в нея са работили повече от 7200 души.

Подобно на други районни кредитори First Republic се оказа в затруднено състояние, защото Федералният запас увеличи лихвените проценти, с цел да овладее високата инфлация, което понижи цената на облигациите и заемите, които банката купуваше при ниски лихви. Междувременно вложителите напуснаха банката, частично в търсене на по-добра възвръщаемост, а по-късно и от боязън, защото се разпространиха опасения за положението на First Republic.

В резултат на това финансовата дупка беше задоволително огромна, с цел да откаже всевъзможни евентуални спасители. През април още веднъж имаше опасения провокирани от доклада на банката за първото тримесечие и новината за опита ѝ да продаде активи и да провежда избавяне. Банката съобщи, че ще редуцира до 25% от личния състав си, ще понижи размера на необслужваните заеми и ще ограничи несъществените действия.

Единадесет американски банки се пробваха да задържат First Republic на повърхността, като на 16 март заложиха 30 милиарда $ нови депозити, а JPMorgan, Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co. предоставиха по 5 милиарда $. Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley и други банки предложиха по-малки суми като част от проекта, създаден дружно с регулаторните органи на Съединени американски щати. Освен това First Republic се възползва от услугите на Федералния съвет на банките за жилищно кредитиране и от ликвидната линия на Федералния запас.

Това не беше задоволително. Акциите, които през март 2022 година доближиха най-високата си стойност от 170 $, потънаха под 5 $ в края на април. Крахът на First Republic щеше да заплаши освен притежателите на елементарни акции, само че и на към 3,6 милиарда $ привилегировани акции и 800 млн. $ необезпечени облигации.

Банката е купувана и продавана няколко пъти през годините, като през 2007 година Merrill Lynch & Co. заплати 1,8 милиарда $ за придобиването на First Republic. Собствеността минава към Bank of America, когато тя купува Merrill Lynch през 2009 година, и още веднъж сменя притежателя си в средата на 2010 година, когато капиталови компании, измежду които General Atlantic и Colony Capital, купуват First Republic за 1,86 милиарда $ и по-късно я вършат обществена.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР