Фирмите-доставчици не са склонни да намалят цените на имплантите заради

...
Фирмите-доставчици не са склонни да намалят цените на имплантите заради
Коментари Харесай

Доставчиците не са склонни да намалят цените на имплантите заради решението на Здравната каса

Фирмите-доставчици не са склонни да понижат цените на имплантите поради решението на НЗОК. От 23 компании, към които е изпратено питане, негативно са дали отговор 13. Това осведоми проф. Генчо Начев, народен съветник по кардиохирургия в изявление за вестник " Труд ".

НЗОК понижава с до 20% своя дял от заплащането на медицински произведения. Надзорният съвет е утвърдил листата със стойности, до които Здравната каса заплаща за медицински произведения от 1 април тази година, оповестиха от касата преди седмица. Доплащането за някои типове медицински произведения, които до момента са били безвъзмездни, ще е от порядъка на 200 лева, само че за други и за над 10 000 лева Не е изключено цената да стигне и до 30 000 лева, цитира вестник " 24 часа " позиция на Българската асоциация на търговците на медицински произведения. Според нея касата е понижила каузи си от заплащането с до 70%.

Намалени са парите за лечебните заведения за животоспасяващи консумативи в кардиологията, кардиохирургията и ортопедията като стентове, клапи, протези и други. Проф. Начев разяснява, че е получил увещание за повторното разглеждане на мярката. Един от въпросите, върху които ще се подчертава, е дали понижението на цената, която заплаща касата, би трябвало да е еднообразно за всички консумативи.

Той дава образец с изкуствените сърца, където заплащането е понижено с 20% и доближава 30 000 лв.. Модерните клапи, които се слагат посредством катетър, също са понижени с 20% – от 50 000 на 40 000 лв.. В същото време клапите, които най-често се слагат, са понижени с едвам 12%.

Специалистът приканва да се намерения за скица, при която колкото по-скъп е продуктът, толкоз по-малко да е доплащането като %. " В момента по статистика парите, които се вадят непосредствено от джоба на пациента, са 40% от общите пари за опазване на здравето като максимумът в Европа е 20% ", изяснява проф. Начев и подчертава, че казусът е, че не се знае защо тъкмо се заплаща.

Той декларира, че би трябвало се одобри националната здравна карта въз основа на която във всяка област би трябвало да се реши какви са предлагането и търсенето. " Тогава ще се откри, че на доста места се предлага повече, в сравнение с е търсенето, и касата ще би трябвало да подписа контракти единствено с тези лечебни заведения, които дават отговор на избрани условия, и дават най-хубавото ", изясни още той.

Трябва да се вкара надзор

Проф. Начев счита, че би трябвало да се вкара и оценка на качеството. " Това не изисква пари. Научните сдружения би трябвало да бъдат оторизирани да са експертни препоръки, които на всеки три или шест месеца да ревизират качеството на услугите в тяхната компетентност ", сподели той и добави, че сега обстановката е такава, че касата е задължена да подписа контракт с всички, които се явяват на пазара, и изкупува всичко, даже да не е качествена.

Националният съветник по кардиохирургия насочва вниманието към различен абсурд – съотношението сред парите, които се дават за медикаменти, и парите за болнична помощ. " В Европа на всички места съотношението на болничната помощ към медикаментите е три към едно в интерес на болничната помощ. Пазарът на медикаментите е един доста прекрасен пазар. Ще ви кажа единствено един факт – петте най-големи международни фармацевтични компании имат годишен оборот по-голям от брутния вътрешен артикул на всички страни в Африка, на юг от Екватора ", коментира той.

" За промяната са нужни най-малко шест месеца, което е никакъв период на фона на изгубените години. Въпросът на първо време би трябвало да се сложи на публично разискване, с цел да няма напрежение ", счита професорът. " Крайно време е политическите партии да се обединят най-малко в региона на опазването на здравето, а не да търсят единствено да завоюват идващите избори ", обобщава още той.

За неплащащите здравни осигуровки

По мотив статистиката, че 719 хиляди не си заплащат здравни осигуровки, Начев още веднъж подсети, че наложителното здравно обезпечаване е закон. " Тези, които нарушават закона, би трябвало да си понесат следствията. Тоест законът би трябвало да каже какви ще са следствията – дали ще му се конфискува имущество, дали ще му се откаже здравна помощ, където може, тъй като в случай че е незабавен случай – не може ", споделя Начев.

По думите му не е обикновено страната да заплаща на 50% осигуровките на деца, пенсионери и студенти. " Поне се одобри закон, съгласно който всяка година страната усилва присъединяване си на заплащане на тези осигуровки. Вярно, че е в доста дълъг интервал от време, само че най-малко това се одобри ", споделя кардиологът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР