Фирми в Пазарджик за поредно лято избират да затворят обектите

...
Фирми в Пазарджик за поредно лято избират да затворят обектите
Коментари Харесай

Търговците в Пазарджик масово затварят обекти през лятото

Фирми в Пазарджик за следващо лято избират да затворят обектите си за юли или август, а някои - чак до 15 септември, вместо да натрупат загуби от въртенето на празни обороти. За отпускарския интервал спускат кепенци магазини, бакалии, сладкарници, кафенета, заведения за хранене.

Павилиони за закуски, явно разчитащи най-много на учениците, са залепили предупредителни табели, че ще отворят още веднъж на 15 септември. Много от изброените са в центъра на града, където се чака да има по-интензивен поток от хора и повече ползване, написа " Марица ".

Според търговците напълно не е по този начин. По думите им, през лятото тук съвсем не се задържат хора. Едни отиват да изкарат нещо в допълнение от гурбет в чужбина, други - на работа или на отмора по морето, трети са се изселили на вилите си в близки планински курорти или пък са се закотвили на село да събират плодове и зеленчуци и да си създават домашна зимнина. В града съвсем не остават хора.

Допреди няколко години затваряне на търговски обект, освен това - за цялостен месец или повече, се смяташе за немислимо. На напред във времето се акцентираха изгубените позиции на пазара, отливът на клиенти и всички произлизащи от това последствия. Веднъж отвикнали да влизат в магазина ти, хората по табиет не престават към конкуренцията.

Тогава се търсеха сезонни служащи, с цел да може наетите по непрекъснат контракт да употребяват полагащите им се отпуски. Но даже с този спомагателен разход е имало смисъл, оставали са някакви пари в плюс.



Сега обаче сметката не излиза. Защото купувачите в мощните летни дни се броят на пръстите на едната ръка, а от време на време от заран до вечер ни един да не влезе, с яд разяснява притежател на дребен магазин за конфекция. До 2017-а той се е редувал с продавачките, с цел да ги пусне в годишната им отмора, само че в този момент затваря. Поне стоте лв. ток за климатика да не заплащам, както самичък споделя.

Румен Ципорков е измежду бизнесмените, избрали тази тактика. Той е притежател на магазин за храни и битови артикули в центъра на града, безусловно против постройката на общината. Всяка година през юли пуска продавачката си в едномесечен отпуск и заключва обекта.

Бизнесменът обаче споделя, че всяко лято прави по този начин, не занапред, а от самото откриване на обекта през 1993 година.

„ Смятам, че на личния състав би трябвало да се дава опция да почива, с цел да е доходоносен и във форма за останалото време от годината, споделя Ципорков. Магазинерката ни си има внучета, желае да си ги погледа, да им се порадва, децата да си починат - знаете по какъв начин е у нас, това е типично за българина. Не че в другите страни не си обичат внуците, само че въпреки всичко - нашите повече милеят “.

Служителката им Иванка Димитрова е на поста си през цялото време - към този момент 25 години. Една от аргументите за нейната преданост евентуално е и опцията всяка година да отдъхва за цялостен месец - жест, какъвто не всеки търговец може да предложи. А шефът не пести похвалите и акцентира, че човешкият капитал е в действителност значим за триумфа на една икономическа активност.

Румен признава, че не е правил сметки дали понася загуби за времето на престоя и какъв брой. За него това не е водещо, най-малко не и за лятото. С годините са приучили хората от близките жилищни здания и те си знаят. След това клиентелата се връща.

Търговецът споделя, че за дребния и междинния бизнес доста по-голям камшик са огромните вериги. Те могат да си разрешат да притеглят купувачи с атрактивни промоции, доста от посетителите пък евентуално вървят там като на шопинг - да повозят децата на пазарските колички, да постоят на хладина, да позяпат това-онова. Малките няма по какъв начин да оферират такива екстри.

Бич за дребните търговци са и недомислия в държавната политика. В други страни компаниите са задължени да се записват по Данък добавена стойност при оборот над 200 хиляди евро, у нас - при над 50 хиляди лв.. Много компликации предизвиква и непрекъснатият растеж на минималните заплати и прагове. В същото време при пропуски и нарушавания идентични санкции се постановат както на притежателя на бакалия, която едвам храни фамилията му, по този начин и огромни фабрики и крупни търговци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР