Финландското правителство предлага напълно да се забрани използването на въглища

...
Финландското правителство предлага напълно да се забрани използването на въглища
Коментари Харесай

Финландското правителство предлага напълно да се забрани използването на въглища за производство на електроенергия и отопление до 2029 г.


Финландското държавно управление предлага изцяло да се забрани потреблението на въглища за производството на електрическа енергия и отопление до 2029 година Законопроектът се чака да бъде признат през идната година.

Министърът на околната среда на Финландия Кимо Тиликайнен акцентира, че всички дейности на държавното управление са ориентирани към битка с климатичните промени. Изчисленията са посочили, че намаляването на потреблението на въглища във Финландия ще докара до понижаване на годишното изпускане на въглеродни газове с близо 1 милион тона. Ще намалее и изпускането на серен диоксид и тежки метали.

Днес в енергопроизводството понижава делът на потребление на въглища, само че доста електроцентрали не престават да ги използват. Така се случва в градовете Хелзинки, Еспоо и Вантаа, оповестява електронното издание www.yle.fi

Енергийната компания Helen Oy е подготвена да се откаже от въглищата и счита да закрие централата си Hanasaari до края на 2024 година, само че компанията подлага на критика държавния законопроект, който попречва потреблението на нови технологии. Представителят на Helen Oy Яне Раухамяки означи, че се появяват нови технологии като геотермалната сила или дребните модулни реактори. Според него най-бързо въглищата могат да бъдат сменени като се усили потреблението на биомаса.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР